Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a demarat miercuri o acțiune de control, pentru a verifica aspectele sesizate de șeful Inspectoratului Regional pentru Protecția Consumatorului, care a descoperit multiple nereguli la aproape toate unitățile verificate și declara că specialiștii din cadrul Autorității de Sănătate Publică și din cadrul Direcției Sanitar Veterinare nu-și fac treaba așa cum ar trebui.
Veterinarii au ajuns la cinci dintre cele 30 de unități din zona Rădăuți verificate luni de „Protecția Consumatorului”, cele care sunt supuse controlului sanitar-veterinar. La două dintre ele nu au fost identificate probleme, la una erau deficiențe minore, în timp ce la celelalte două au fost găsite nereguli, într-un caz dispunându-se amendă, iar în celălalt amendă și sistarea activității.
La SC Emandi Universal Comexim SRL, un fast-food din Rădăuți, s-a constatat că există certificat de calitate sanitar-veterinară, iar, conform noilor reglementări, existența acestuia nu mai necesită alte documente sanitar-veterinare. A fost găsită totuși o neregulă, societatea depășindu-și competențele și comercializând și alte produse decât cele declarate în hârtii. Pentru această neregulă firma s-a ales cu un avertisment.
O amendă de 1000 de lei a fost aplicată SC VIP Construct SRL Rădăuți, veterinarii găsind aici 10 kilograme de grăsime de pasăre neidentificată și neînregistrată sanitar-veterinar. Echipa de control a mai dat și peste substanțe dezinfectante care nu erau depozitate separat de produsele pentru consum.
Restaurant închis de sanitar-veterinari Cele mai grave nereguli au fost depistate la un restaurant din Rădăuți, SC Super Kitchen SRL. Aici, au constatat sanitar-veterinarii, nu exista decât o încăpere unde se făceau toate operațiunile din restaurant, iar o serie de produse (pulpă de vită, carne de pasăre), nu erau identificate și marcate sanitar-veterinar, deci nu se putea stabili proveniența acestora. Echipa de control a aplicat o sancțiune de 1000 de lei și a dispus suspendarea activității.
La alte două unități alimentare verificate, nu au fost descoperite nereguli, înregistrarea sanitar-veterinară, despre care „Protecția Consumatorului” susținea că nu există, fiind la zi.
Doctorul Petrea Dulgheru, șeful DSVSA Suceava, este de părere că echipele sale de control își fac bine treaba în teren, și a ținut să arate că volumul de muncă al personalului este foarte mare, de la începutul anului DSVSA înregistrând sanitar-veterinar nu mai puțin de 3000 de unități din diferite domenii.





