Exercițiu

Contingent numeros dislocat de la Suceava pentru cutremurul devastator de la București



Exercițiu în care este simulat un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter
Exercițiu în care este simulat un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bucovina Suceava a fost în alertă de grad zero, iar o bună parte din tehnica din dotare, dar și un contingent numeros de oameni a ajuns în capitală pentru a participa la cel mai mare exercițiu în care este simulat un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter.
„Din cadrul unității noastre s-au deplasat la București șase autoturisme, o autospecială de primă intervenție și comandă + remorcă cu PMA 1, două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare grea, nouă ambulanțe SMURD, o autospecială de transport personal și victime multiple (ATPVM), un echipaj de căutare canină, o autospecială CBRN și remorcă de decontaminare, patru microbuze, două camioane de intervenție, un punct de comandă mobil, două autospeciale de lucru cu apă și spumă, 158 cadre. O parte s-au întors la bază, iar altele probabil vor reveni la București, în funcție de scenariile care apar pe parcurs”, a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, sublocotenentul Alin Găleată.
De altfel, Alin Găleată este unul din cei șapte comunicatori aleși de la nivelul întregii țări pentru a participa la acest eveniment. El face parte din Centrul Național de Comunicare și Informare și oferă periodic date despre cursul și consecințele cutremurului.
Potrivit scenariului exercițiului, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, care a dus la distrugerea și avarierea a numeroase clădiri ale administrației publice centrale și locale, unități medicale, clădiri de locuit, obiective sociale, precum și a infrastructurii (rețele de alimentare cu energie electrică, gaze, stații de tratare și de epurare, sisteme de transport și distribuție carburant, căi de transport rutiere, feroviare).
Peste două mii de persoane decedate s-au înregistrat în urma cutremurului de 7,5 grade pe scara Richter, victimele fiind preluate cu o morgă mobilă și duse la INML pentru identificare, acesta este bilanțul prezentat duminică în cadrul exercițiului național „SEISM 2018”.
Potrivit organizatorilor exercițiului, un număr de 2.098 persoane au fost declarate decedate, 3.912 răniți, 7.250 persoane dispărute, 30.000 persoane sinistrate și 130.000 de persoane afectate.
De asemenea, 30.000 de consumatori nu au energie electrică și 25.000 de persoane nu au acces la rețeaua de alimentare cu apă. Au fost distruse 250 de case și avariate alte 900. Potrivit scenariului, morga mobilă și-a continuat deplasarea în mai multe zone din București, de unde au fost preluate persoanele decedate în vederea transportării la INML.
În urma apelului internațional pe care România l-a lansat ca urmare a cutremurului de sâmbătă, au ajuns în țară și șapte ambulanțe din Austria, patru ambulanțe din Italia, o ambulanță din Ungaria, două camioane pentru posturi medicale avansate nivel I, din Italia și trei camioane din Austria.
Peste 150 de medici și asistenți medicali din Israel cu un spital mobil tip III, unde vor fi asigurate inclusiv intervenții chirurgicale complexe, au ajuns în cursul nopții de sâmbătă în Centrul 70 Geniu Aviație Pantelimon, în cadrul exercițiului „SEISM 2018”.



Recomandări