Consumul zilnic de carne de vită, porc și miel crește considerabil riscul de deces, mai ales dacă această carne este procesată, se afirmă într-un studiu american publicat, luni, pe site-ul Archives of Internal Medicine, informează AFP.
Înlocuirea acesteia cu carnea de pește sau de pasăre antrenează o scădere a riscului de deces cu un procent cuprins în intervalul 7% – 19%, în funcție de alimentul care joacă rolul de substitut, a declarat An Pan de la Universitatea Hardvard, principalul autor al acestui studiu.
„Consumul regulat de carne roșie antrenează un risc ridicat de deces, cauzat de maladii cardiovasculare și cancer”, au explicat savanții americani, care grupează în categoria „carne roșie” carnea de vită, de porc și de miel.
Riscul de deces este și mai mare în cazul cărnii procesate, ce include produse ca șuncă, cârnați și salam.
Consumul zilnic de carne roșie proaspătă sau procesată crește riscul de deces cu 12% în comparație cu persoanele care consumă acest aliment rar și în cantități mici sau chiar deloc. Creșterea acestui risc ajunge până la 13% pentru carnea neprocesată și la 20% atunci când este procesată.
„Înlocuirea porțiilor de carne roșie cu carne de pește, carne de pasăre, nuci, legume uscate, lactate semidegresate și cereale integrale reduce considerabil riscul de deces”, au concluzionat autorii studiului.
Cercetătorii americani au analizat datele provenind din două studii realizate pe 37.698 de bărbați și 83.644 de femei, care au fost monitorizați timp de peste 20 de ani.
Carnea roșie reprezintă o sursă importantă de proteine în alimentație, iar studii precedente au arătat deja faptul că un consum regulat de carne roșie antrenează o creștere a riscului de declanșare a diabetului la adulți și a maladiilor cardiovasculare, dar și a unor tipuri de cancer.
Consumul zilnic de carne roșie crește riscul de deces
