Prin consumul unui singur pahar de băutură carbogazoasă dulce în fiecare zi riscul dezvoltării diabetului de tip II crește cu o cincime, avertizează oamenii de știință, citați de dailymail.co.uk.
Un amplu studiu recent, la care au participat aproximativ 30.000 de persoane, a demonstrat că riscul putea crește și cu 22% în cazul consumului zilnic al unei cutii obișnuite de băutură răcoritoare care conține zahăr.
De altfel, specialiștii au stabilit anterior că acest tip de băuturi este responsabil pentru creșterea în greutate și apariția obezității, atrăgând, de asemenea, atenția asupra faptului că ar putea duce și la declanșarea diabetului de tip II, prin creșterea rezistenței la insulină.
Apariția diabetului de tip II este determinată în primul rând de stilul de viață sedentar, de creșterile de masă corporală și de adoptarea unui regim alimentar dezechilibrat. Boala apare în momentul în care organismul își pierde capacitatea de a procesa zahărul din sânge, acesta acumulându-se în cantitate mare și afectând, în timp, diferite organe.
„Ținând cont de creșterea consumului de băuturi dulci în Europa, mesajul cu privire la efectele dăunătoare ale acestora asupra sănătății ar trebui transmise imediat către populație. Mai mult, numărul de persoane care au participat la acest studiu și care au fost afectate de consumul de băuturi dulci demonstrează că rezultatele cercetării noastre nu sunt deloc întâmplătoare”, a afirmat medicul Matthew Hobbs, unul dintre autorii studiului.
Consumul zilnic al unui pahar de băutură care conține zahăr crește riscul de diabet de tip II
