Dosarul electronic de sănătate (DES), cu toate informațiile medicale despre pacienți, este obligatoriu din data de 12 noiembrie a.c.. În DES datele sunt completate atât de medici, cât și de pacienți, iar accesul în sistemul informatic al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate este teoretic securizat. Pacientul își accesează dosarul medical autentificându-se fie pe baza cardului de sănătate, fie pe baza codului numeric personal, după ce primește un cod și o parolă de acces.
Manualul de utilizare pentru Portalul Extern DES, Proceduri de lucru pentru utilizatori de tipul Pacienți și reprezentanți legali, http://www.cnas.ro/cassv//theme/cnas/js/ckeditor/filemanager/userfiles/DES/Manual_DES_pacienti_v2_1.pdf, prezintă pașii care trebuie făcuți atât pentru completarea dosarului, cât și pentru acordarea accesului pentru medici. Dacă unele instrucțiuni sunt în acord cu logica și conduita medicală cu care suntem obișnuiți – de exemplu, pentru acordul de donare a organelor în caz de moarte cerebrală trebuie bifată căsuța de acord, altele, dacă nu sunt bifate, echivalează cu condamnarea la moarte. La capitolul 3.5 – Gestionare indicații pacienți, pag. 28, aflăm că pacientul sau reprezentantul legal al unui pacient ”poate gestiona indicațiile proprii în ceea ce privește îngrijirea sa medicală (cum ar fi transfuzia, transplanturi etc.)”. Rubricile care urmează de completat sunt ”de acord cu resuscitarea” și ”de acord cu transfuzia de sânge”. Dacă cele două rubrici nu sunt bifate, nici una dintre cele două manevre nu ar trebui, teoretic, efectuate asupra pacientului, și asta în condițiile în care este vorba despre operațiuni vitale de salvare.
Dosarul electronic este cel care conține toate informațiile legate de sănătatea unui pacient – grupa de sânge, Rh, alergii, operații chirurgicale, vaccinuri, analizele și investigațiile medicale și rezultatele acestora etc. Este vorba despre o cantitate foarte mare de informație, care nu poate fi introdusă în sistem peste noapte.
Implementarea DES a costat 18,5 milioane de euro fără TVA
Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie dr. Irina Badrajan, ne-a declarat, ieri, că medicii vor introduce datele pe parcurs, începând cu cele de la consultațiile curente. ”Deocamdată suntem într-o ceață totală. Am fost asigurați să sistemul va merge foarte bine, dar sunt însă imperfecțiuni la preluarea datelor. Pentru a accesa dosarul unui pacient avem nevoie de cardul lui de sănătate și de acordul lui”, a afirmat medicul.
Dr. Badrajan a arătat că, în privința DES, medicii încă nu sunt bine lămuriți cu ce au de făcut – „nu suntem informaticieni”, astfel că până când vor avea ei toate lucrurile clare și le vor putea explica și pacienților va mai dura. ”Suntem cu nervii întinși la maximum. Aceiași oameni – un medic și o asistentă – mai au de introdus suplimentar în sistem și alte date. Și toate pe durata unei consultații”, a mai spus dr. Irina Badrajan.
Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, Anda Sălăgean, a precizat că toate informațiile disponibile în legătură cu DES au fost postate pe site-ul CAS. De asemenea, ea a declarat că sistemul DES este unul separat de cardul de sănătate. Costul implementării sistemului informatic integrat pentru dosarul electronic de sănătate, conform contractului semnat între Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate și firma UTI România, a fost de 18,5 milioane de euro fără TVA.