Comisia Europeană a considerat, marți, drept „prematură” decizia de a menționa obligatoriu originea cărnii de pe mâncarea semipreparată, în contextul scandalului cărnii de cal etichetată eronat drept carne de vită, pe produse alimentare congelate, relatează AFP.
„Este prematur să luăm în calcul etichetarea obligatorie a produselor prelucrate, în ceea ce privește carnea”, a declarat Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului european al Sănătății și Politicii Consumatorilor, Tonio Borg.
„În prezent, problema cu care ne confruntăm (…) este o problemă de fraudă”, a subliniat el, asigurând că „trasabilitatea funcționează” pentru carnea proaspătă, precum și pentru alimentele procesate.
De la scandalul vacii nebune, carnea de vită proaspătă trebuie să aibă menționată originea. Nu este cazul pentru produsele prelucrate pe bază de carne, care au doar obligația menționării tipului de carne folosit.
Comisia „reflectează” asupra necesității de revizuire a etichetării pentru produsele procesate. „Suntem în curs de a stabili dacă este fezabil. (…) Nu s-a hotărât nimic”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Borg va participa miercuri la o reuniune a miniștrilor europeni, la Bruxelles, cu tema scandalului produselor alimentare congelate Findus, care conțineau carne de cal, care a izbucnit în Marea Britanie. Miniștrii vor discuta „măsurile necesare” în acest caz.
Ministrul francez al agriculturii, Stephane Le Foll, a asigurat luni că Franța militează în favoarea unei îmbunătățiri a etichetării produselor la nivel european.
Comisia Europeană a reafirmat marți că scandalul cărnii de cal nu reprezintă o criză sanitară.
Agenția britanică de securitate alimentară (FSA) a cerut companiei Findus să demareze „teste” pentru a identifica prezența fenilbutazonei în lasagna.
Această substanță este folosită pentru ameliorarea durerii cailor făcându-i necorespunzători consumului uman.
„În acest stadiu, aceasta nu a fost identificată în analizele realizate de statele membre”, a asigurat Frederic Vincent. „Imi mențin declarația conform cărei nu este o problemă de sănătate publică, ci una de etichetare”.