Bucovina este multietnică, iar acest lucru a fost confirmat și de Festivalul Colindelor Bucovinene care s-a derulat în a doua zi de Crăciun, la Solonețu Nou. Pe scena Bisericii „Coborârea Duhului Sfânt” au urcat nouă coruri ale bisericilor romano-catolice din decanatul de Bucovina, respectiv corurile bisericilor catolice din Solonețu Nou, Cacica, Moara, Suceava, Poiana Micului, Rădăuți, Siret, Pleșa și Vicșani, corul greco-catolic „Maidancek” al parohiei Cacica și corul Forumului Democrat German din Câmpulung Moldovenesc. Au fost interpretate colinde în mai multe limbi, și anume polonă, română, ucraineană și germană, un model de comuniune pentru această zonă.
După încheierea festivalului, toți participanții s-au deplasat la Casa Polonă din Solonețu Nou, unde a avut loc împărțirea cu Opłatek, obicei care își are originea în ritualul împărțirii pâinilor care datează din primele veacuri ale creștinismului. Decanul de Bucovina, pr. Iosif Păuleț, a binecuvântat oplatele și a vorbit despre însemnătatea pâinii în viața oamenilor, precum și despre importanța credinței în întreaga lume. Participanții și-au adresat urări cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou și au gustat din bucatele pregătite cu acest prilej.
La festivalul de la Solonețu Nou au participat Victoria Longher, deputat în Parlamentul României din partea minorității polone, președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, Monseniorul Ionuț Strejac, decanul de Bucovina, preot Iosif Păuleț, preoții din decanatul de Bucovina, corurile, precum și membrii comunităților poloneze.
Festivalul a debutat în decembrie 2015, an în care Uniunea Polonezilor din România a decis să aducă la lumină o veche tradiție poloneză, cea a colindatului.
„Crăciunul este o sărbătoare foarte importantă pentru creștini, este un timp al bucuriei, al păcii și al liniștii sufletești. Colindatul este un element inseparabil al acestuia. În comunitățile poloneze din Bucovina, asemenea vecinilor noștri români, începând din ajunul Crăciunului și până în ziua de Anul Nou, copiii, tinerii și adulții merg cu colinda prin sate, vestind astfel Nașterea Domnului. Prin ceea ce colindăm, aduceam lumii vestea: «Cristos s-a Născut»”, a arătat Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România.



