Colegiul Național Militar “Ștefan cel Mare” din municipiul Câmpulung Moldovenesc a marcat sâmbătă, 22 noiembrie, un eveniment deosebit – împlinirea a 90 de ani de la înființare. Momentul aniversar a fost celebrat de elevii de azi și din alte generații, care au ținut să fie alături de profesorii, instructorii militari și întreg personalul prestigioasei instituții de învățământ militar. Printre cei 200 de invitați s-au numărat reprezentanți ai conducerii MApN, ai instituțiilor publice locale și județene, cadre didactice și militare active sau la pensie, reprezentanți ai promoțiilor de elevi.
Între oaspeții prezenți la eveniment s-au aflat general-maior dr. Ion Ungureanu, locțiitorul șefului SMFT (absolvent al colegiului în promoția 1978), general ing. Marcel Opriș, șeful STS (șef de promoție al colegiului în 1977), general de brigadă Petrică Lucian Foca, Cdt. D 2 I (promoția 1979), general de brigadă dr. Ioan Manci, locțiitorul Cdt. D 4 I (absolvent promoția 1979), general de brigadă Gheorghe Nistor, șeful DDI (promoția 1982), general de brigadă (r) prof. univ. dr. Viorel Buță (absolvent promoția 1967), general flotilă aeriană (r) Alexandru Gălușcă (șeful promoției 1976), general de brigadă (r) Gheorghe Crețu (absolvent promoția 1959).
Evenimentul aniversar a fost marcat printr-o ceremonie ce a îmbinat perfect sobrietatea protocolului militar cu eleganța unor momente cultural-artistice de calitate. În cadrul ceremoniei, colegiului i-au fost conferite Emblema de Onoare a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și Emblema de Onoare a Statului Major General.
Comandantul colegiului, colonel dr. Teofil Ispas, a subliniat: ”Astăzi, la aniversarea celor 90 de ani de existență, doresc să transmit tuturor celor care se identifică cu istoria colegiului, structurilor care ne coordonează activitatea și colaboratorilor din sistemul de învățământ militar și din societatea civilă sentimentul de încredere că spiritul liceului militar, care înseamnă, fără a exagera, credință strămoșească, dragoste de patrie și neam, muncă, onoare militară, ordine, camaraderie, se va transmite elevilor din generație în generație, prin efortul dascălilor și al instructorilor militari”.
În același cadru festiv a fost lansată lucrarea „Album Omagial”, iar în final formațiile artistice din colegiu au oferit publicului un spectacol dedicat evenimentului.
90 de ani de istorie
Colegiul Național Militar “Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc este continuatorul Liceului Militar “Ștefan cel Mare” înființat la Cernăuți, la 25 noiembrie 1924, prin Înalt Decret promulgat și semnat de regele Ferdinand. Ulterior, evenimentele istorice din perioada 1940-1945 au marcat și existența acestui liceu și au determinat mutarea și apoi desființarea sa pentru o perioada de opt ani. Instituția a renăscut însă și a cunoscut cea mai lungă și stabilă perioadă a existenței sale, din 1953 și până astăzi, la Câmpulung Moldovenesc.
Până în prezent, Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” se poate mândri că a instruit peste 11.000 de elevi, cuprinși în 75 de promoții. O mare parte dintre absolvenții colegiului s-au dedicat carierei militare și s-au remarcat în acest domeniu, aproximativ 200 ajungând la gradul de general. Alți absolvenți ai instituției de învățământ militar au devenit reputați specialiști în științe militare, cercetare științifică sau în domeniul economic, social și cultural.
Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc este în prezent una dintre cele mai apreciate instituții de învățământ liceal din țară, datorită faptului că a menținut standardul ridicat și exigența în actul educativ, dar reușește să ofere elevilor, dincolo de orele școlare și de instruirea militară, o excelentă pregătire pentru viață și o educație civică de înalt nivel. În mediul civil, Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc și-a câștigat astfel de multă vreme respectul, nu doar ca instituție de învățământ militar, ci și ca ”școala care formează oameni de calitate și onoare”.
Elevii Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” se remarcă în continuare în mediul învățământului preuniversitar prin sute de premii obținute la concursuri și olimpiade școlare, prin procentul de promovare de 100% la bacalaureat, prin rezultate deosebite la examenele de admitere, dar și prin implicare susținută în proiecte și programe europene.