Cocteilurile desăvârșesc mâncărurile



Alegerea băuturii potrivite pentru mâncarea pe care o consumați la restaurant sau la o petrecere poate fi o problemă delicată. Acestea trebuie să se îmbine perfect pentru a vă bucura de un adevărat festin.
În ceea ce privește găsirea „perechii” ideale băutură-mâncare, barmanii și bucătarii au căzut de acord asupra faptului că vinurile nu oferă prea multe posibilități de combinare. Ryan Magarian, un specialist în realizarea cocteilurilor, „consultantul” în materie al restaurantului „Liquid Kitchen”, susține că, în timp ce vinul nu schimbă aroma mâncării, cocteilurile pot fi inventate și reinventate în așa fel încât să se potrivească perfect cu o anumită specialitate culinară. „Imaginați-vă că doi maeștri bucătari colaborează pentru a crea o experiență gastronomică deosebită”, spune Magarian.
În restaurantele europene și, mai ales, în cele din Statele Unite este la modă ca pe meniu să apară combinații „recomandate” de mâncare și cocteiluri, ceea ce reprezintă dovada clară și recunoașterea că un cocteil făcut cu atenție și pricepere merită atenția celui mai bun maestru bucătar. Proprietarii de localuri și-au dat seama, în sfârșit, că, pentru a-și asigura succesul în afaceri, este nevoie să angajeze, în afară de bucătari rafinați, și barmani talentați, cu un simț al aromei foarte bine dezvoltat, care înțeleg că este nevoie de echilibru, profunzime și complexitate chiar și când vine vorba de „relația” dintre mâncare și băutură.
Ponturi pentru combinații de succes
Karen Page este autoarea unei cărți dedicate combinațiilor fericite între mâncare și băutură. Aceasta susține că, alegând băutura potrivită pentru o mâncare, ne vom putea bucura de un adevărat festin. Page spune că există o serie de sfaturi practice, pe care oricine le poate aplica pentru a-și uimi invitații cu îmbinări delicioase, bucate alese și băuturi potrivite. Nu trebuie să fiți specialist în combinații, însă linia pe care trebuie să mergeți este asocierea aromelor. De exemplu, în cazul în care consumați o mâncare gătită cu ulei de măsline, cea mai potrivită aromă pentru băutură este lămâia, iar dacă preparatele conțin sos alb, puteți alege o băutură cu aromă de vanilie.
Altă tehnică de potrivire a mâncărurilor cu băuturile este cea prin comparație și contrast, pentru că un cocteil poate la fel de bine să completeze un fel de mâncare, contrastând cu aromele acestuia. Dacă, de exemplu, mâncați ceva foarte picant, atunci răsfățați-vă cu o băutură cu aromă răcoritoare, un cocteil Mojito cu aromă de pepene și castravete. Alt secret al „asortării” cocteilurilor este adăugarea de diverse ierburi aromate, acestea fiind o modalitate excelentă de a apropia băutura de mâncare. Cocteilurile trebuie să încorporeze arome apropiate de condimentele folosite în mâncare. De exemplu, o mâncare condimentată cu salvie se potrivește foarte bine cu tequila, în timp ce o delicatesă culinară cu rozmarin este potențată de un gin. În orice caz, nu trebuie să umpleți paharul cu aceste ierburi aromate, câteva frunzulițe sunt suficiente pentru a da gustul potrivit.
Nu exagerați cu alcoolul
Cocteilurile realizate ca la carte conțin mai puțin alcool decât și-ar imagina mulți dintre dumneavoastră. După ce o tărie este combinată cu suc de lămâie și sirop natural, apoi este diluată prin amestecare cu gheață, conținutul de alcool din cocteilul care rezultă poate ajunge la cel mult 20 la sută. De aceea, trebuie să vă gândiți foarte bine înainte de a servi un cocteil foarte puternic alcoolizat cu un fel de mâncare cu arome extrem de subtile.
În plus, atunci când „împerecheați” mâncarea cu băutura, trebuie să dați atenție nu doar aromei, ci și texturilor. De exemplu, sucul de mere are altă textură decât cel de roșii, și este cu totul diferită de cea a unui suc acidulat, prin urmare, este foarte important să găsiți băuturile care să completeze bucatele, nu să facă notă discordantă cu acestea.