Cocteiluri fierbinți pentru sezonul rece



Pentru că iarna se apropie cu pași repezi, puteți combate frigul savurând cele mai delicioase cocteiluri calde cu alcool, numai bune pentru a vă încălzi.
Înainte de epoca modernă, pe când încă nu se inventaseră centralele termice, sistemele de încălzire centrală și hainele de iarnă produse cu ajutorul tehnologiilor antifrig, toate localurile care se respectau le propuneau clienților să se încălzească savurând amestecuri de vin, bere și tărie, care mai de care mai ingenioase. Prin anul 1939, specialiștii în băuturi alcoolice rafinate criticau așa-numitele „cocteiluri străvechi”, spunând despre ele că sunt băuturi ciudate, care conțin ingrediente incompatibile. Din fericire, consumatorul modern de cocteiluri alcoolice a început din nou să aprecieze calitatea și proprietățile străvechilor amestecuri fierbinți de băuturi, considerându-le cele mai bune metode de a se întrema și încălzi într-o seară friguroasă.
Grog cald
Combinând whiskyul cu puțină zeamă de lămâie și sirop de zahăr în cantități egale, peste care adăugați apă fierbinte, veți obține ingredientul principal pentru un grog cald. Secretul acestei băuturi constă în felul în care reușește să echilibreze gustul dulce cu cel amărui. Rețeta originală a grogului cald era cât se poate de simplă: apă fierbinte cu zahăr, care se adăuga peste tăria preferată. În prezent, acest cocteil se prepară cu whisky de cea mai bună calitate și conține miere, nu zahăr, fiind unul dintre cele mai eficiente remedii pentru răceală. Pentru a prepara grog cald, puneți într-o cană două linguri de whisky, o lingură de miere lichidă (călduță) și două lingurițe de zeamă de lămâie. Umpleți cana cu apă fierbinte și amestecați până când mierea se dizolvă complet.
„Irish coffee”
Băutura botezată „Irish coffee” (cafea în stil irlandez) se pare că ar fi fost inventată în jurul anului 1940, când bucătarul Joe Sheridan a combinat cafea îndulcită cu whisky irlandez și cu smântână pentru a prepara o băutură care să încălzească niște călători americani rămași blocați într-un aeroport din Irlanda. Deși băutura originală era preparată cu smântână, varianta modernă folosește frișcă, iar barmanii mai aventuroși pun în acest cocteil și lichior sau mirodenii.
Iată cum se prepară celebra „Irish coffe”. Într-un bol de dimensiune medie puneți un sfert de cană de frișcă rece cu două lingurițe de zahăr și amestecați până când frișca se întărește. Lăsați amestecul la frigider timp de 30 de minute.
Între timp, pregătiți paharele în care veți servi cocteilul clătindu-le cu apă fierbinte. Puneți în fiecare pahar o jumătate de linguriță de zahăr, peste care turnați cafea fierbinte și amestecați până se dizolvă zahărul. Adăugați trei linguri de whisky în fiecare pahar, iar la sfârșit puneți câte o lingură de frișcă răcită.
Rom fierbinte cu unt
Deși în secolul al XIX-lea degustătorii de rom fierbinte cu unt susțineau că untul din această combinație era bun doar pentru aranjarea mustății, de fapt acest produs lactat conferă băuturii o aromă deosebită, fiind în același timp un fel de glazură prin care se poate sorbi romul fierbinte. Jerry Thomas, unul dintre primii barmani profesioniști ai Angliei, sugera faptul că în această băutură untul trebuie pus „din belșug”. Pentru că acest cocteil a fost inventat înainte ca europenii să aibă acces la romul alb, în mod tradițional băutura se prepară cu rom închis la culoare.
Pentru a prepara rom fierbinte cu unt, într-o carafă de sticlă sau de porțelan clătită în prealabil cu apă fierbinte, puneți o linguriță de zahăr brun, puțină coajă de lămâie rasă, scorțișoară și puțină nucșoară. Adăugați apoi o cană de rom închis la culoare și umpleți carafa cu apă fierbinte. La sfârșit, adăugați o lingură cu vârf de unt nesărat. Veți savura unul dintre cele mai delicioase cocteiluri de iarnă.
Cocteil „Tom și Jerry”
Înainte ca personajele de desene animate să fie botezate cu aceste nume, „Tom și Jerry” era numele unui cocteil cald foarte popular, care se prepara prin amestecarea spumei de ou cu alcool și apă fierbinte. În anii 1800, când Jerry Thomas a inventat această băutură, folosea o duzină de ouă pentru a prepara „Tom și Jerry” pentru mușterii din localul unde servea. Deși în rețeta modernă a acestei băuturi se folosește lapte cald în loc de apă fierbinte, romul sau brandy-ul rămân ingrediente de bază, întocmai ca în rețeta originală.
Pentru a pregăti un cocteil „Tom și Jerry”, începeți prin a bate gălbenușurile de la două ouă. Adăugați două linguri de zahăr, o lingură de rom jamaican, o linguriță de extract de vanilie, un vârf de cuțit de cuișoare și puțină scorțișoară și continuați să amestecați. Separat, bateți albușurile spumă. Încorporați spuma în amestecul de gălbenușuri și puneți totul deoparte. Între timp, fierbeți două căni și jumătate de lapte și lăsați-l la răcit. Într-o carafă, adăugați o lingură și jumătate din spuma de ou și apoi patru linguri de rom, amestecând pentru a nu se forma cocoloașe. Umpleți carafa cu lapte fierbinte, omogenizați amestecul, presărați praf de nucșoară și serviți băutura.