Producătorii de băuturi răcoritoare Coca-Cola și Pepsi își schimbă rețeta băuturilor pentru a evita în statul California afișarea unui avertisment împotriva cancerului pe etichetă, după ce o substanță folosită de cele două grupuri a fost clasificată drept cancerigenă.
Noile rețete pentru culoarea caramel a băuturilor au o cantitate mai redusă de 4-metilmidazol, substanță chimică considerată cancerigenă în California, potrivit BBC.
Rețeta schimbată a fost introdusă deja în California, iar cele două grupuri afirmă că implementarea la nivelul SUA va crește eficiența producției.
„Considerăm că nu există un risc la adresa sănătății publice care să justifice o astfel de schimbare, dar am cerut furnizorilor de caramel să ia această măsură pentru ca produsele noastre să nu fie supuse unei cerințe pentru un avertisment fără fundament științific”, a declarat un reprezentant al Coca-Cola.
Substanța chimică a fost legată de cancer la șoareci de laborator în cadrul unui studiu, dar nu există dovezi că ar reprezenta un risc pentru sănătatea oamenilor, potrivit Asociației Americane a Băuturilor Răcoritoare.
Autoritatea pentru Alimente și Medicamente din SUA afirmă că o persoană ar trebui să consume peste 1.000 de doze de Coca-Cola sau Pepsi pe zi pentru a acumula o doză de substanță chimică similară cu cea folosită pe șoareci în testele de laborator.
Coca-Cola și Pepsi își schimbă rețetele pentru a evita un avertisment de cancer pe etichetă
