Ciupercile, bune pentru siluetă



Foto: Fresh Food
Foto: Fresh Food

O serie de studii preliminare sugerează că obezitatea poate fi tratată sau prevenită prin creșterea consumului de alimente cu aport energetic scăzut, precum ciupercile.
Sunt vești bune pentru populația lumii din ce în ce mai afectată de obezitate, ținând cont de faptul că această problemă de sănătate implică și un grad destul de ridicat de apariție a bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer sau a diabetului.
În prima săptămână a experimentului, câțiva participanți au fost serviți, timp de patru zile, cu mâncare ce conținea carne de vită, iar ceilalți au primit ciuperci. În săptămâna următoare, meniurile s-au schimbat.
S-a constatat că, așa cum era de așteptat, aportul energetic era semnificativ mai mare după consumul mâncărurilor ce conțineau carne, comparativ cu consumul de ciuperci. În medie, diferența era de 420 de calorii și 30 de grame de grăsimi pe zi în timpul experimentului de patru zile. În schimb, nu au fost diferențe prea mari între calificativele acordate de cele două grupuri pentru aspectul mâncării, pofta de mâncare, saturație și sațietate.
„Cel mai intrigant aspect a fost faptul că subiecții au acceptat fără probleme ciupercile ca un substitut pentru carne. Mai mult decât atât, nu au simțit nevoia să compenseze aportul scăzut de calorii cu o masă în plus în aceeași zi”, au anunțat realizatorii studiului. Constatările din cadrul acestui studiu confirmă datele inițiale, potrivit cărora înlocuirea pe o perioadă de un an a unui hamburger de 100 de grame cu aceeași cantitate de ciuperci ar duce la eliminarea a peste 18.000 de calorii și aproape 3.000 de grame de grăsime din organism, fără să fie nevoie să se schimbe și altceva în regimul alimentar.