„Ciuma porcină”



„Ciuma porcină”
„Ciuma porcină”

„Credințe poporale bucovinene”
Poporul își face la anul nou un propriu călindari spre a cunoasce tempestatea anului viitor în următoriul chip. În presara anului nou se iau 12 găoci, tot una de mari, de ceapă, cari se pun pe masă și’n ele se pune nițică sare mare pisată și fiecărei găoci i se dă numele uneia din cele 12 luni din an.În dimineața anului nou se cearcă în care din găoci e mai multă apă, spunându-se c’acele luni vor fi ploioase, eară cari găoci vor fi uscate, c’acele luni vor fi secetoase”.
„Gazeta Bucovinei”, Anul IV, nr. 99, Cernăuți, Joi 15/27 Decemvrie 1894.
„Ciuma porcină”
În întreg județul Câmpulung Moldovenesc face ravagii ciuma porcină. Plămânii porcilor se înnegresc și după câteva ore aceștia pier. În orașul nostru au pierit astfel nenumărați porci, cel mai greu fiind loviți oamenii săraci, cari trăiau din creșterea și vânzarea porcilor. Autoritățile în drept a luat măsuri de combatere a acestei epidemii”.
„Glasul Bucovinei”, Anul XVIII, nr. 4701, Decembrie 1935.
„Fabrica de nutrețuri combinate”
De curînd în județul nostru a intrat în funcțiune un nou obiectiv industrial: Fabrica de nutrețuri combinate de la Verești. Dotată cu utilaj modern, realizat în mare parte în țară, fabrica, cu o capacitate de 120.000 tone anual, va asigura o parte din furajele necesare unităților din sectorul zootehnic al agriculturii și, pe această bază, va contribui la sporirea producției de carne și lapte”.
„Zori Noi”, Anul XXVI, nr. 7460, Suceava, Decembrie 1971.



Recomandări