Ciocolata, lăudată din nou pentru beneficiile aduse sănătății



Cercetătorii ridică din nou în slăvi ciocolata, pe care o includ în categoria „super-alimentelor” grație nivelului foarte ridicat de antioxidanți benefici pentru sănătate pe care îi conține.
Un studiu recent efectuat în cadrul Imperial College din Londra a arătat că ciocolata poate trata tusea persistentă și că, în același timp, are un efect benefic asupra dispoziției, grație unui compus numit feniletilamină. În plus, despre antioxidanții din ciocolată se crede că protejează pielea împotriva atacului razelor ultraviolete și promovează sănătatea cardiovasculară. Din acest motiv, există din ce în ce mai mulți medici care chiar recomandă ciocolata ca pe o formă de tratament. De exemplu, unii doctori folosesc pudra de cacao pe post de adjuvant în tratarea hipertensiunii arteriale și a diabetului, alții recomandă consumul de ciocolată drept tratament preventiv împotriva malariei, iar unii oftalmologi își încurajează pacienții să mănânce multă ciocolată cu 30 de minute înainte de intervențiile chirurgicale cu laser.
Dan Reinstein, un renumit chirurg oftalmolog din Londra, a declarat că a constatat că pacienții care au consumat ciocolată înainte de intervenția cu laser s-au dovedit mai puțin agitați și mai cooperanți, comparativ cu cei cărora le-au fost administrate sedative. Cercetătorii susțin că, totodată, ciocolata poate echilibra nivelurile scăzute ale serotoninei și dopaminei, două substanțe chimice importante, care sunt implicate în procesul de reglare a dispoziției, în controlul comportamentului și în metabolism. Și psihiatrii susțin ideea că ciocolata este benefică pentru sănătate – aceștia recomandând consumul de ciocolată neagră pentru că, spun ei, aceasta are efecte asemănătoare cu cele ale medicamentelor antidepresive.