Ultima modă în materie de organizare a meselor festive este aceea de a renunța la tradiționalele farfurii și de a servi diferitele mâncăruri în cupe sau în pahare.
Pahare de toate felurile, de la cele înalte și încăpătoare, la cele de vin sau de Martini, și mergând până la cele pentru șampanie sau cupe. Fantezia nu are limite atunci când vine vorba despre modalitățile în care puteți folosi paharele nu pentru a consuma o băutură, ci pentru a lua masa. Este, fără îndoială, una dintre cele mai originale moduri de a vă întâmpina oaspeții chiar dacă este vorba despre o cină între prieteni sau de una cu invitați pretențioși. Prânzul sau cina pot fi la fel de bine servite folosindu-vă doar de pahare.
Ideea îi aparține lui José Maréchal, în prezent bucătar la cafeneaua Noir din Paris, care în trecut a lucrat la unele dintre cele mai renumite restaurante franceze și care s-a remarcat prin incredibila sa abilitate de a pregăti feluri de mâncare extrem de delicioase, pe care le servea în pahare. Mici sau mari, în funcție de porțiile pe care le pregătea, paharele erau preferatele lui José Maréchal, care a scos la iveală o nouă perspectivă și o nouă modalitate de înțelegere a veselei. Toate preparatele realizate de el, de la aperitive, la supe, felurile principale de mâncare sau deserturi, erau servite în pahare.
De sticlă sau de plastic
Există numeroase rețete de dulciuri și salate care pot fi foarte ușor servite în pahare de sticlă sau de plastic. Acestea din urmă se pot dovedi extrem de folositoare mai ales în cazul în care aveți foarte mulți invitați și cele de sticlă pe care le aveți la dispoziție nu sunt suficiente. „Ar fi inutil să cumpărați foarte multe pahare doar pentru că se întâmplă o dată să ai mulți invitați. După aceea v-ați confrunta cu problema spălatului și, mai ales, cu aceea de a găsi un loc suficient de încăpător pentru a le depozita”, scrie Maréchal în cartea sa „Pahare lacome”, în care prezintă multe dintre rețetele sale preferate care pot fi servite la pahar.
Preparatele sale sunt cu adevărat delicioase, combinând ingrediente tradiționale și exotice într-un mod în care reușește să ofere clienților unele dintre cele mai inedite savori.
Iată câteva dintre preparatele sale: caviar cu cremă de parmezan, carne de miel condimentată cu mentă, tiramisu cu cremă de lămâie și fistic sau budincă de cocos cu lămâie verde.
Alte ponturi
Din frigiderul celor care doresc să îmbrățișeze acest nou mod de a servi masa nu trebuie să lipsească brânzeturile de tot felul, de la cele dulci, la cele sărate, și salatele, considerate de Maréchal baza la care nu se poate renunța pentru cei care vor să încerce improvizațiile la pahar.
De asemenea, importante sunt și condimentele, ierburile aromate, dulcețurile și marmelada.
Unica regulă ce trebuie respectată, în cazul în care se apelează la marmeladă, este aceea că trebuie să fie preparată exclusiv din fructe de sezon.
Pentru a decora creațiile puteți apela la frunze de mentă, curry, paprica sau chimen. Siropurile și sosurile vor da culoare aranjamentelor.