Puținele cruci de pe mormintele celor aproximativ 3.000 de copii care au murit în fostul „Orfelinat al Groazei” din Siret au fost scoase din bălăriile care au fost lăsate să crească în voie și să le țină departe de ochii privitorilor. După publicarea, în urmă cu două săptămâni, în „Monitorul de Suceava”, a articolului „Cimitirul inocenților, cu sutele de victime ale «Orfelinatului Groazei» din Siret, tăinuit sub bălării” (https://www.monitorulsv.ro/Local/2018-09-05/Cimitirul-inocentilor-cu-sutele-de-victime-ale-Orfelinatului-Groazei-din-Siret-tainuit-sub-balarii), preotul Vasile Merlă, de la Biserica Sfântul Dumitru-Cimitir, cu sprijinul administrației locale, s-a ocupat de igienizarea locului.
Bălăriile au fost cosite, arbuștii au fost tăiați și astăzi se poate ajunge la cruci pentru a aprinde o candelă în memoria chinuiților copii ale căror trupuri sunt îngropate aici.
Mai mult, parohia care administrează cimitirul, Direcția Silvică Suceava, Primăria Siret, Consiliul Județean Suceava, Muzeul Bucovinei, dar și firme și persoane fizice au inițiat o colaborare în vederea amenajării parcelei de 2.500 de metri pătrați, locul de odihnă veșnică a mii de copii, ca un memorial, în amintirea suferințelor pe care le-au îndurat cât au fost internați în ceea ce s-a numit Spitalul de Neuropsihiatrie Infantilă Siret.
Până în luna august a anului viitor, parcela va fi igienizată, de jur împrejur vor fi plantați 1.000 de copaci, iar cele aproximativ 30 de cruci și morminte vor fi restaurate și conservate exact în starea în care sunt acum.
Dacă în luna iunie a acestui an,când Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a depus un denunț la Parchetul General pentru tratamente neomenoase aplicate în perioada regimului comunist copiilor internați în Spitalul de Neuropsihiatrie Infantilă Siret, numărătoarea deceselor ajunsese la 1.500, astăzi cifra s-a apropiat de 3.000 și investigațiile încă nu s-au finalizat. De aceea denunțul vizează, pentru început, perioada 1980-1989, când au murit 340 de copii.
IICCMER investighează traseul a 750 de copii care figurează ca transferați, despre care foști angajați susțin că au fost lăsați să moară pe un câmp
Pe parcursul cercetărilor a apărut o ipoteză șocantă, astfel încât investigatorii de la institut iau în calcul acum și posibilitatea existenței unor gropi comune: „În rândul personalului care a lucrat la Siret în această perioadă circulă legenda unui ordin venit de la conducerea Partidului Comunist privind eliberarea rapidă a spitalului de o mare parte a acelor internați, ordin executat rapid la finele lunii noiembrie 1983. Registrul spitalului consemnează transferul a peste 750 de copii în numai câteva zile de la finele lunii noiembrie 1983. Foștii angajați susțin că o mare parte dintre copii, în special cei cu părinți necunoscuți, nu au ajuns la destinațiile de transfer, fiind izolați pe un câmp și lăsați să moară fără a fi înregistrați.
Documentele pe care le deținem nu au putut confirma această ipoteză șocantă, iar investigațiile vor continua pentru a putea determina traseul fiecărui copil transferat în acea perioadă”, se arată pe site-ul IICCMER https://www.iiccr.ro/masacrul-inocentilor-sesizare-penala-a-iiccmer-privind-tratamentele-neomenoase/.
Potrivit institutului, din 1956, de când a fost înființat Spitalul de Neuropsihiatrie Infantilă Siret, până în 2001, au fost internați aici 8.586 de copii. Dintre aceștia, conform celor mai recente date, și-au pierdut viața circa 3.000.
Din evidența deceselor înregistrate, reiese că majoritatea acestora, peste 60%, aveau loc în lunile de iarnă, cauzele fiind într-o proporție covârșitoare, de aproape 70%, afecțiunile pulmonare (cele mai comune fiind bronhopneumoniile), urmate de epilepsii (12%), afecțiuni cardiace (7%), renale, hepatice, gastrointestinale etc.
Pe grupe de vârstă, cele mai multe decese au fost consemnate în dreptul grupei 1-4 ani (53%), urmate de grupele 5-10 ani (24%), 11-18 ani (18%) și peste 18 ani (5%).
O analiză asupra locului de proveniență al copiilor decedați demonstrează faptul că o mare parte a acestora proveneau din localități din județul Suceava sau județe învecinate (peste 40%), dar și din zone mai îndepărtate precum București, Bihor, Timiș, Dâmbovița, Constanța etc.
Din istoricul spitalului, reconstituit de IICCMER pe baza arhivelor Ministerului Sănătății și registrelor de stare civilă, Spitalul de copii neuropsihici Siret a fost înființat în 1956 prin ordin al ministrului Sănătății, într-o fostă cazarmă militară datând din perioada administrației austro-ungare. Aici, în perioada 1952 – 1956, au fost adăpostiți copii coreeni refugiați.
Interzicerea avorturilor, din 1966, a avut ca rezultate creșterea mortalității materne și infantile, creșterea fără precedent a numărului de copii născuți cu malformații congenitale grave, cu afecțiuni fizice și psihice
Unitatea a funcționat inițial sub denumirea de Cămin spital pentru copii neuropsihici cronici, cu o capacitate de 400 de locuri și o schemă de personal de 57 de posturi. Un an mai târziu, prin comasarea cu Casa Copilului Siret, capacitatea unității a crescut la 600 de locuri și 183 de salariați, iar din 1960, la 287 persoane angajate.
Debutul politicii pronataliste a regimului Ceaușescu și creșterea impresionantă a numărului de copii cu probleme neuropsihice au dus la extinderea capacității la 1.200 de paturi după anul 1966 și la 1.310 după anul 1973. Consecințele interzicerii întreruperilor de sarcină, din 1966, au fost creșterea mortalității materne și infantile, creșterea fără precedent a numărului de copii născuți cu malformații congenitale grave, cu afecțiuni fizice și psihice, cu diverse boli moștenite sau dobândite după naștere, mii de copii ajungând orfani și un număr impresionant fiind abandonați,
În 1968 unitatea s-a reprofilat în Spital de copii neuropsihici, dedicat celor cu handicap neuropsihomotor recuperabil sau parțial recuperabil, cu vârste cuprinse între 1 și 16 ani. „Din cauza afluxului de pacienți minori cu afecțiuni psihice, spitalul de la Siret se menține de facto ca unitate de tip Cămin-spital, în care erau găzduiți, pe mai mulți ani, inclusiv un număr mare de copii cu afecțiuni considerate nerecuperabile. Spre exemplu, la începutul anului 1990, în Spitalul de copii neuropsihici Siret se aflau internați 114 copii declarați nerecuperabili, dintr-un efectiv de 510 de copii”, precizează IICCMER.
Experții institutului arată că mulți copii au murit în acea perioadă din cauza unor boli sau afecțiuni ușor de prevenit sau de diagnosticat din timp și care puteau fi tratate. Pe de altă parte, spun ei, alte cauze ale morții copiilor sunt tratamentele neomenoase la care au fost supuși.
Ancheta penală efectuată de Parchetul General se află deocamdată în etapa investigării documentelor și a probelor depuse la dosar, de către IICCMER.













