Sâmbătă, 20 aprilie, 2013, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava a avut loc Sesiunea de comunicări științifice „Chimia – prieten sau dușman”, faza județeană. Au participat elevi de la Colegiul Militar Liceal „Ștefan Cel Mare”, de la Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret și elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava.
Juriul, avându-i ca membri pe profesorii Brândușa Mihai, de la Colegiul „Ștefan Cel Mare”, Manuela Grosu, de la Colegiul Samuil Isopescu, Alexandra Chirilă, inspector școlar, iar ca președinte pe prof. Olguța Popa de la Colegiul „Mihai Băcescu” Fălticeni, au apreciat toate lucrările prezentate și i-au felicitat pe elevi și profesorii lor coordonatori și au încurajat școlarii spre noi cercetări în domeniul chimiei.
La faza națională ce va avea loc pe 11 mai la Universitatea Politehnică din București s-au calificat două echipe formate din elevele Anamaria Bardan și Mădălina Popovici, din clasa a XI-a de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” cu proiectul de cercetare „Influența substanțelor conservante asupra calității pâinii”, proiect coordonat de prof. dr. Maxim Cristina și elevele Andreea Scurtu și Miruna Ungureanu de la Colegiul Militar „Ștefan cel Mare” cu tema „Aparență versus Esență” , coordonat de prof. Dorina Fântână Galeriu.
La această sesiune au participat și foști elevi ai Colegiul Național „Mihai Eminescu”, în prezent studenți, precum și inspector Carmen Ciobâcă, o surpriză plăcută fiind prezența conf.univ.dr.ing. Gabriela Constantinescu, prodecan la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității Suceava, care le-a vorbit elevilor despre rolul chimiei în industria alimentară, și de posibilitatea pe care o au elevii de a-și continua pasiunea pentru chimie, pentru cercetare, ca viitori studenți ai facultății de Inginerie Alimentară, din cadrul Universității „Ștefan Cel Mare” Suceava.
Sub motto-ul „Pâinea este regele mesei și toate celelalte sunt doar curtea regală care îl înconjoară pe rege” echipa Colegiului Național „Mihai Eminescu” a ținut să ne arate influența conservanților asupra unui important aliment de pe masa noastră, un aliment care stă la baza piramidei alimentare.
Elevele participante au dat dovadă de dăruire și au reușit prin munca în echipă să creeze un studiu interesant care ne îndrumă să ne facem un obicei din a citi informațiile de pe ambalajul pâinii pe care o cumpărăm.
Meritul clasificării în etapa următoare a concursului este datorat și profesorului coordonator pentru că, o persoana care are inițiativă și spirit organizatoric, reprezintă primul pas către reușită.
Paula-Ancuța UNGUREANU, eleva cl. a X-a