Chimionul, sau chimenul, este un condiment foarte răspândit, folosit de secole în gastronomia unor țări precum India, Turcia și Grecia, dar și în regiuni vaste din Orientul Mijlociu și America de Sud, și care a ajuns încet, dar sigur, și în Europa.
Planta de chimion are o tulpină subțire și delicată, asemănătoare mărarului, cu frunze lungi și flori albe sau roz. Numai semințele acestei plante sunt folosite pentru gătit, ele fiind întâi uscate și apoi folosite, ca atare sau măcinate, pentru condimentarea mâncărurilor. Chimionul are o aromă delicată și un gust ușor iute, ca de alună, fiind ingredientul perfect, ce conferă preparatelor gastronomice un gust deosebit.
Beneficii
Chimenul conține cantități semnificative de fier și magneziu și se știe că are anumite proprietăți medicinale. Este deseori folosit pentru tratarea tulburărilor digestive minore, ca, de exemplu, indigestia și durerile de stomac, fiind în egală măsură considerat un carminativ eficient. În multe culturi se crede că acest condiment este stimulent al poftei de mâncare și afrodisiac.
Chimenul în gastronomie
Datorită calităților sale, chimionul a ajuns să fie folosit de gospodinele din întreaga lume. Indiferent de gusturile pe care le aveți în materie de gastronomie, există foarte multe rețete în care puteți folosi chimenul pentru a savura bucate deosebite. Datorită locurilor de origine ale chimionului, acesta este un ingredient esențial pentru prepararea cușcușului, un sortiment de paste făinoase răspândit în Africa de Nord și în Orientul Mijlociu. Cușcușul condimentat cu chimen poate fi servit ca garnitură la diverse feluri de friptură, combinându-se în mod fericit și cu alte legume.
La fel de bine, chimionul condimentează mai toate mâncărurile indiene, în special curry-ul, fiind folosit în multe preparate iuți și condimentate, de obicei împreună cu ardeiul iute, dar și în rețete mai dulci, în general împreună cu nucșoară, coriandru și alte ierburi aromate. În plus, aroma chimionului contrastează plăcut cu lămâia și cu alte arome de citrice. În fine, chimenul este folosit cu succes pe post de condiment pentru carne, potențând gustul acesteia, indiferent ce fel de carne se prepară, și este un ingredient gustos în special pentru fripturi.
Ceaiul de chimion, un deliciu sănătos
Gustul rețetelor gătite în mod obișnuit este schimbat de aroma chimenului, aceasta fiind cea mai simplă metodă de a vă bucura de beneficiile acestui condiment. Dacă totuși preparatele cu chimion nu sunt tocmai pe gustul dumneavoastră sau dacă preferați să îl folosiți strict pentru beneficiile sale medicale, puteți măcina condimentul pentru a-l utiliza ca materie primă pentru ceai. Faceți o infuzie din semințele întregi de chimion, apoi savurați delicioasa băutură. Dacă nu vă place gustul de chimen, îl puteți modifica adăugând lămâie sau miere în ceai, acesta fiind cel mai bun digestiv după o masă copioasă.