Chiftele din bulgur (fără prăjire sau coacere)



Chiftele din bulgur (fără prăjire sau coacere). Foto: Facebook.com/CahideSultan
Chiftele din bulgur (fără prăjire sau coacere). Foto: Facebook.com/CahideSultan

Sunt o versiune mai ușoară și foarte economică de chifteluțe gustoase, care se prepară foarte simplu și rapid. Bulgurul îl găsim la magazinele naturiste și este un fel de grâu care a fost prefiert, apoi uscat și măcinat, deci nu necesită neapărat o nouă fierbere. Este gustos și sănătos, iar pentru cei ce nu au descoperit încă acest ingredient interesant, chifteluțele acestea de inspirație turcească sunt o bună alegere.
Avem nevoie de:
O cană medie de bulgur mărunt, 2-3 linguri griș, 2 cartofi mari fierți în coajă, 2 cepe mari, 150 g unt, sare, piper și boia după gust, cimbru uscat și chimion pudră (nu chimen!) tot după gust, opțional usturoi pisat și pătrunjel verde fin tocat.
Preparare:
Punem într-un castron bulgurul cu grișul și două căni de apă foarte caldă, dar nu clocotită. Amestecăm o dată scurt, acoperim vasul cu folie alimentară și lăsăm 2 ore să aștepte. Între timp bulgurul se va înmuia bine, se va umfla și va absorbi apa integral. Este, practic, gata de consum ca garnitură, dacă dorim. În acest timp punem untul în tigaie și călim bine în el, până devine ușor maronie, ceapa tocată foarte fin și toate condimentele, în afară de frunzele verzi și usturoi. Dăm tigaia deoparte să se răcorească. Putem pune și ceapa cruda doar tocata si untul moale, daca nu suportă ceapă prăjită. Curățăm cartofii fierți și răciți și îi trecem prin răzătoare cu ochiuri mari sau prin mașina de carne. Nu folosim un blender, pentru că devin prea cleioși. Amestecăm ceapa călită și cu tot untul cu condimentele din tigaie cu cartofii, bulgurul, usturoiul și verdeața, dacă folosim. Frământăm bine de tot cu mâna, până devine o masă roșiatică uniformă, ca un aluat pentru chiftele. Formăm cu mâna ușor unsă cu ulei, prin strângere în pumn (metoda clasică turcească) sau prin rotunjire în biluțe (metoda comodă), chiftele pe care le așezăm unele lângă altele, nu suprapuse, pe platouri. Dacă dorim să semene mai mult cu chiftelele clasice, le putem tăvăli prin puțin pesmet rumenit în tigaia cu un pic de ulei. Chiftelele astfel pregătite se dau la rece 1-2 ore. După acest interval, untul din ele se va întări și vor face chiftelele suficient de rezistente pentru a putea fi servite clădite, presărate cu verdeață multă. Sunt aperitive excelente la un bufet rece și nu se consumă cu pâine, ci simple, eventual cu maioneză, muștar sau un sos de hrean. Au gust fin, apropiat de al chiftelelor de pui, și sunt foarte sățioase.



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)

Scriitorul Vasile Ernu, la Suceava: Eroinele „Generației canibale” au fost femeile, cu copiii de mână, o sacoșă mare de rafie cu mâncare și cărând un bărbat beat în spate