Diete bazate numai pe fructe și legume sau reducerea numărului de mese principale pe zi la una singură: acestea sunt două exemple de greșeli frecvente care sunt făcute în dorința de a scăpa cât mai repede de kilograme. Un dietetician explică de ce acestea și alte erori de alimentație sunt dăunătoare atât pentru siluetă, cât și pentru sănătate.
Dieteticianul Cynthia Sass a realizat un top al celor mai frecvente greșeli de alimentație care au un impact major asupra sănătății, preluat de Huffington Post. explicând care este soluția potrivită, în fiecare caz, pentru asigurarea unei diete corecte pe termen lung.
– Să presupui că așa-zisele calorii „bune” nu contează la greutate. Fibrele integrale, deși foarte importante pentru sănătate, pot cauza câștigul în greutate dacă sunt consumate în cantități mari. De exemplu, potrivit lui Sass, orezul brun, fasolea, carnea de pui, brânza și sosul guacamole sunt toate benefice pentru sănătate, dar, mâncate împreună, constituie mult prea multe calorii față de doza necesară la o singură masă. Adevărul este, spune ea, că dacă nu arzi atâtea calorii câte consumi, vei lua în greutate. Chiar și fructele și legumele se transformă în grăsime.
Soluția: Să știi care ar trebui să fie porțiile zilnice din fiecare clasă de mâncare. Următorul plan este potrivit pentru o femeie cu înălțimea de 1,62 metri și greutatea de 68 de kilograme care obișnuiește să meargă pe jos timp de 30 de minute de la două la trei zile pe săptămână:
4 porții de legume (o porție înseamnă o cană)
4 porții de fibre integrale (o porție înseamnă o felie de pâine din făină integrală sau jumătate de cană de orez brun)
4 porții de proteine slabe (o porție înseamnă 85 de grame de carne sau jumătate de cană de boabe de fasole)
4 porții de grăsimi sănătoase (o porție înseamnă o linguriță de ulei sau un sfert de avocado)
– Să „sari” o grupă de alimente (sau trei). Multe femei țin diete „vegan” sau fără gluten, nu din motive etice sau de sănătate, ci ca să scape de kilograme, explică Cynthia. Problema este că, dacă nu înlocuiești proteinele, grăsimile și carbohidrații pierduți – adică macronutrienții – aceste diete pot duce la câștigul în greutate, oboseală, iritare și afecțiuni digestive. Macronutrienții trebuie să fie consumați cu grijă: nici prea puțini, nici prea mulți.
Soluția: Completează o masă centrată pe legume cu jumătate de cană de boabe de fasole sau cu două linguri de nuci; asigură aportul de carbohidrați sănătoși prin quinoa sau orez brun.
Să nu mănânci destul de des. Oricât de tentant ar fi să „păstrezi” caloriile pentru o cină la restaurant sau pentru weekend, acest lucru îți poate lua din energie, influența starea de spirit și îți poate forța organismul să ardă din mușchi pentru energie, ceea ce încetinește metabolismul. Un studiu a descoperit că atunci când oamenii mănâncă o singură masă principală pe zi au crescut riscul de diabet, spune dieteticianul Cynthia Sass.
Soluția: Mănâncă o dată la fiecare trei-cinci ore.
– Să mănânci în funcție de sentimente. Cynthia dă exemplul unei cunoștințe care exagera cu mâncarea în mod regulat. Avea un loc de muncă foarte stresant și o familie care o solicita, iar ea era o perfecționistă cu o casă imaculată. Când a întrebat-o ce simte când mănâncă în plus, femeia a răspuns: „Simt că mă las pradă fără să mă gândesc deloc, e ca un moment de libertate”.
Soluția: Păstrează o evidență cu ce anume mănânci, cât de mult, în care să treci și sentimentele de dinainte și de după masă. O clientă a aceleiași dieteticiene a observat că avea poftă de produse crocante când era nervoasă pe șeful sau pe soțul ei. Trucul acestui sistem este să înlocuiești mâncatul cu alte mecanisme de menajare. Femeia perfecționistă din exemplul de mai sus a început să ia cursuri de salsa și a pierdut două măsuri în trei luni.
– Să recurgi la o dietă cu rezultate imediate. Un regim drastic scăzut în calorii îți aduce corpul într-o stare de conservare, deci vei arde caloriile mai încet. De asemenea, poate cauza dureri de cap, toane, oboseală și, bineînțeles, pierderi doar temporare în greutate.
Soluția: Scrie asta pe un bilet pe care să-l lipești pe frigider, după care să te ferești de aceste diete ca de ciumă, încheie Cynthia Sass: nici o dietă drastică nu e bună pentru sănătatea sau fericirea mea