Suceava a devenit, pentru o zi, capitala obiceiurilor de iarnă, nu doar din regiunea Moldovei, ci chiar din țară, găzduind un spectacol de dimensiuni impresionante – parada celor peste 1.500 de urători din întreg județul, dar și de peste hotare, precum și un spectacol al tradițiilor, care a durat aproape 10 ore, urmărit de un număr record de participanți, peste 10.000, pentru care zona centrală a municipiului Suceava s-a dovedit neîncăpătoare.
Pentru prima dată, la acest eveniment devenit o tradiție așteptată cu nerăbdare de mulți dintre locuitorii județului a asistat și premierul României, Ludovic Orban, care a venit însoțit de suceveanul Bogdan Gheorghiu, actual ministru al Culturii.
Festivalul Internațional „Obiceiuri de iarnă, Suceava 2019” a început la ora 11.00, cu Parada măștilor, cu plecare de la Stațiunea de Cercetări Agricole.
În așteptarea acestora, sute de suceveni, dar și turiști veniți să petreacă Crăciunul în Bucovina, au ocupat trotuarele, de o parte și de alta a bulevardului principal, începând chiar cu ora 10.00, numărul lor crescând pe măsură ce trebuia să se apropie și alaiul participanților la parada obiceiurilor de iarnă.
După ora 11.00, deja câteva mii de oameni se aflau înșiruiți de o parte și de alta a arterei principale, de sus, din Obcini, până la Magazinul Bucovina, iar de acolo pe strada Ștefan cel Mare, înspre Prefectură și Consiliul Județean.
Frumusețea costumelor și spectacolul oferit de trupele de urători, care îmbinau dansul și muzica cu jocul ursarilor sau cel al călușarilor, însoțite de pocnituri din bici și vuietul de corn și trâmbițe, au fermecat pe loc miile de oameni care îi urmăreau de pe trotuare, de la geamurile și balcoanele blocurilor sau din mașinile aflate în trafic, care, aproape neobișnuit, nu s-au mai apucat să claxoneze de zor, ocupanții acestora fiind prea preocupați să fotografieze și să filmeze pestrițul alai care a pus stăpânire temporar pe bulevardul principal.
Ursarii s-au dovedit a fi cu cea mai mare priză la public, iar ei, încântați de aprecierea mulțimii, dansau mai cu foc, scuturând în toate direcțiile blănurile groase care îi acopereau de nici nu le puteai distinge fețele.
Ba mai mult, unii dintre ei se dădeau și în spectacol, prefăcându-se că se smulg din lanțuri, repezindu-se spre spectatorii de pe margine, care uneori chiar se speriau, iar de nu, izbucneau în râs, surprinși totuși de acțiunea lor imprevizibilă.
Urări de bine, glume, ironii și spectacol cât cuprinde
Imensa paradă a tradițiilor de iarnă a virat la stânga imediat după Magazinul Bucovina, ocupând strada Ștefan cel Mare, unde participanții au continuat să facă spectacol pentru cei din jur, păstrându-și totuși puterile și pentru reprezentația pe care o aveau de făcut în fața Palatului Administrativ, pe treptele căruia, la intrarea principală, se aflau oficialitățile locale și județene – primarul de Suceava, Ion Lungu, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, parlamentarii PNL de Suceava și alți lideri liberali, dar și oaspeți de seamă – premierul României, Ludovic Orban, și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.
Rând pe rând, prin fața lor dar și a miilor de spectatori aflați în zona centrală, unde cu greu mai puteai răzbate prin mulțime, au venit cetele de urători, cu o scurtă demonstrație.
Urătorii de la Câmpulung Moldovenesc au deschis șirul reprezentațiilor de ilustrare a tradițiilor populare de iarnă, venind cu plugușorul tras de boi, dar și cu urături meșteșugite și de lume îndrăgite, mai ales că adeseori stârneau râsete.
Mai marii județului au avut parte de urături personalizate, spre amuzamentul celor prezenți. De exemplu, urătorii din Mălini au decretat – „Cât o cânta cucul / Să fie primar Ion Lungu!”, stârnind atât râsete, cât și aplauze.
Toate grupele de colindători/urători au fost răsplătite cu rumeni colaci, înmânați de către Gheorghe Flutur, ajutat la această acțiune de către soția sa, interpreta de muzică populară Ana Ilca Mureșan, ori de către vicepreședintele CJ Gheorghe Niță.
Festivalul Internațional „Obiceiuri de iarnă” de la Suceava a reprezentat tradițiile din regiunea istorică Bucovina, dar și din alte zone, la eveniment fiind prezente și formațiunile de urători din alte județe ale țării, precum și o formație din Republica Moldova și una din Ucraina – Regiunea Cernăuți.
Malanca de la Vicov, cu Ștefan cel Mare călare pe albul armăsar Catalan, dar și cu o frumoasă ceată de răzeși, nu putea lipsi de la acest eveniment, fiind de fiecare dată o pată de culoare foarte apreciată de public.
Jocul caprelor, al căiuților sau al urșilor, prezenți în mai multe variante, în funcție de zona din care erau veniți, au fost printre cele mai apreciate spectacole, atât datorită costumelor impresionante, cât și a dinamismului lor.
Evenimentul s-a bucurat de un public numeros, de peste 10.000 de persoane, care l-au urmărit atât în timpul paradei, cât și la spectacolele susținute pe scena din centrul municipiului, până târziu în noapte.
Ludovic Orban – „N-am mai văzut niciodată așa ceva!”
Prezent pentru prima dată la acest eveniment, premierul României, Ludovic Orban, a spus, după ce a urmărit cu interes parada tradițiilor de iarnă din Bucovina: „De fiecare dată vin la Suceava cu mare bucurie. Am venit pentru că m-a invitat domnul președinte Gheorghe Flutur, de Sfântul Ștefan. Mi-a povestit de această defilare a ansamblurilor din fiecare localitate. Mă bucur că am venit, mai ales că n-am mai văzut niciodată așa ceva. Mi-au plăcut frumusețea costumelor, bogăția tradițiilor – în ansamblul lor este foarte frumos”.
În calitate de gazdă, dar și de organizator al evenimentului, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a remarcat atât efortul premierului de a fi prezent, în condițiile în care în aceeași zi premierul trebuie să fie prezent și la ședința de Guvern, cât și faptul că strategia de promovare a Bucovinei a atras un număr impresionant de turiști, în această perioadă a anului: „Îi mulțumesc domnului prim-ministru că și-a făcut timp într-o zi liberă să vină. A plecat dimineață, de la 6.00, din București și se întoarce pentru a fi prezent la ședința de Guvern din această seară, de la ora 20.00. Este un efort uriaș, dar merită. Asta arată și un respect deosebit pentru Bucovina, pentru ce se întâmplă aici, pentru tradiții, pentru obiceiuri. Bucovina depășește jumătate de milion de turiști în acest an. Și prin acest gen de evenimente am devenit un magnet extrem de important, cu marca tradițională. Aici, domnule prim-ministru, ați văzut Bucovina întreagă pentru că au fost obiceiuri și din nordul Bucovinei, de la Cernăuți – superbe; au fost și din Republica Moldova și curg, în continuare. Ați văzut cu câtă dragoste vin să prezinte ceea ce au ei mai autentic și mai tradițional”.
Festivalul Internațional „Obiceiuri de iarnă” Suceava face parte din proiectul „Crăciun în Bucovina”, care se va încheia pe 13 ianuarie 2020, cu spectacolul sărbătorilor de iarnă pe stil vechi, la Drăgușeni.











































