Consumul de ceai verde ar putea reduce semnificativ riscul de apariție a cancerului pulmonar cauzat de fumat, susțin rezultatele unui studiu efectuat în Taiwan. Conducătorul studiului, I-Hsin Lin, student la Universitatea de Medicină Chung Shan, a explicat că a realizat acest experiment pentru că în Taiwan cele mai multe decese provocate de cancer sunt înregistrate din cauza cancerului pulmonar.
„Ceaiul, în special cel verde, a beneficiat de foarte multă atenție în ultimul timp datorită faptului că polifenolii din ceai sunt substanțe puternic antioxidante și s-a constatat că această băutură are proprietatea de a inhiba apariția și dezvoltarea tumorilor, de aceea ne-am concentrat pe raportul care există între cancerul pulmonar și ceaiul verde”, a declarat Lin. Împreună cu un grup de colegi, studentul a efectuat experimentul pe un eșantion format din 170 de pacienți de oncologie și 340 de persoane sănătoase. Tinerii cercetători le-au cerut subiecților să completeze un chestionar, din care au obținut date demografice, informații privind istoricul medical al familiei referitor la cancerul pulmonar, dar și date privind fumatul, consumul de ceai verde, obiceiurile alimentare (în special legate de consumul de fructe și legume) și stilul de preparare a mâncării. Din întregul eșantion de subiecți (fumători și nefumători), aceia care nu obișnuiau să consume ceai verde prezentau un risc de îmbolnăvire de cancer pulmonar de 5,16 ori mai mare, comparativ cu cei care beau cel puțin o cană. Dintre fumători, cei care nu consumau ceai verde prezentau un risc de 12,71 mai mare să fie afectați de această boală. În urma analizării și procesării datelor, Lin și colegii săi au tras concluzia că factorul genetic joacă un rol important în diferențierea riscului de îmbolnăvire. „Studiul nostru poate reprezenta un indiciu în privința faptului că, în cazul cancerului pulmonar, procesul de formare a tumorilor canceroase ar putea fi influențat prin consumul de ceai verde”, a concluzionat Lin.