Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Oxford sugerează că un nivel mai mare de DHA (acid docosahexaenoic), un grup de acizi grași omega-3 cu catenă lungă prezenți în alge și în alimentele de origine marină, este asociat unui somn mai bun.
Cercetătorii au vrut să afle dacă suplimentarea zilnică cu 600 mg de DHA obținut din alge, preț de 16 săptămâni, poate îmbunătăți somnul a 362 de copii. Copiii care au luat parte la studiu nu au fost aleși pentru că aveau probleme cu somnul, ci pentru că aveau rezultate slabe la școală. La debutul cercetării, părinții au completat un chestionar despre somnul copiilor, acesta relevând că 4 din 10 copii sufereau de tulburări de somn. Cercetătorii au dotat cu senzori 43 dintre copiii cu probleme de somn, pentru a-i monitoriza de-a lungul a cinci nopți. Acest studiu pilot a arătat că acei copii care consumaseră zilnic suplimente cu omega-3 dormeau cu 58 de minute mai mult și sufereau 7 episoade de trezire mai puține decât copiii care luaseră suplimente placebo, cu porumb și soia.
Cercetarea a relevat că un nivel mai mare al DHA-ului în sânge este asociat unui somn mai bun, cât și unei rezistențe mai mici la culcare, unui număr mai mic de parasomnii și unui număr mai mic de tulburări de somn. De asemenea, oamenii de știință au arătat că un raport mai mare între DHA (acid omega-3) și AA (acid arachidonic, acid gras omega-6) era la rândul său asociat unui număr mai mic de probleme de somn.
„Faptul că am descoperit probleme de somn în 4 din 10 copii studiați este un motiv de îngrijorare. Mai multe substanțe în corp din acizi grași omega-3 și omega-6 joacă un rol cheie în reglarea somnului. Spre exemplu, un nivel mai mic de DHA este asociat unui nivel mai mic al melatoninei, iar asta poate explica rezultatul studiului nostru, care a arătat că acei copii cu un nivel mai mic de DHA în sânge au probleme mai mari de somn”, a explicat profesorul Paunt Montgomery de la Universitatea Oxford.
„Alte studii mai vechi au arătat că în rândul copiilor de 7-9 ani nivelul din sânge al DHA este alarmant de scăzut, iar asta ar putea avea o legătură directă cu comportamentul copiilor și cu rezultatele la învățătură. De asemenea, acestea explică și calitatea proastă a somnului”, a explicat dr. Alex Richardson de la Universitatea Oxford.
„Este nevoie de mai multe studii, dat fiind numărul mic de copii ce au luat parte la acest studiu pilot. Totuși, acest studiu randomizat sugerează că somnul copiilor poate fi îmbunătățit cu suplimente de DHA și indică încă un beneficiu al unui nivel ridicat al acizilor grași omega-3 în dietă”, concluzionează cercetătorii.
Sursa: Universitatea Oxford