Personale care petrec mult timp la birou, cu ochii ațintiți la ecranul computerului, prezintă modificări ale fluidului lacrimal similare celor observate la oamenii ce suferă de kerato-conjunctivită uscată, o maladie a ochiului cunoscută și sub denumirea de „sindromul ochiului uscat”.
Lichidul lacrimal este secretat de organism pentru a menține umedă suprafața globului ocular – o condiție esențială pentru păstrarea sănătății ochilor.
La persoanele ce suferă de sindromul ochiului uscat, proteina MUC5AC, secretată de celule din structura pleoapei superioare, este în cantitate mai mică decât normal. Același lucru a fost observat și la persoanele ce petrec mult timp în fața computerului, arată cercetătorii de la Universitatea Keio din Tokio, care au studiat 96 de persoane din Japonia ce lucrau zilnic în fața computerului.
Când ne uităm la ecranului computerului, clipim mai rar decât atunci când citim o carte și tindem să deschidem ochii mai larg, iar expunerea unei suprafețe mai mari a globului ocular accelerează evaporarea lichidului lacrimal și usucă suprafața ochiului.
Sindromul ochiului uscat se manifestă prin iritație, senzații de arsură și încețoșarea vederii, iar persoanele ce suferă de acest sindrom sunt mai puțin productive și mai predispuse la depresie, spun cercetătorii. Rezultatele au fost publicate în JAMA Ophthalmology.
Cum poate fi redus riscul apariției sindromului ochiului uscat? Se recomandă să așezăm ecranul mai jos, înclinat spre înainte; să folosim instalații de umidificare a aerului în birou și să nu stăm în calea curenților de aer de la aparatele de aer condiționat; să clipim mai des, în mod intenționat, și să utilizăm, la nevoie, picături de ochi speciale („lacrimi artificiale”).
Sursa: Fox News