Mâncarea din restaurantele fast-food este prin definiție nesănătoasă, dar înregistrează cote înalte de popularitate. Cartofii prăjiți în special, dar și hamburgerii, shaorma sau chebapul au devenit părți integrante ale culturii moderne și va mai dura ceva timp până când vor dispărea.
Cu toții suntem de acord că mâncarea de la fast-food este nesănătoasă și că preparatele acestor restaurante sunt principala cauză a obezității, hipertensiunii arteriale, a bolilor cardiace, a diabetului și a multor afecțiuni. Și, totuși, în ciuda multiplelor dezavantaje, mâncarea de la fast-food este extrem de populară. În special în epoca modernă, din ce în ce mai mulți oameni apelează la restaurantele de acest gen, grație accesibilității, rapidității în servire, dar și a prețurilor relativ convenabile, fără a ține cont de faptul că mâncarea fast-food va avea la un moment dat un impact negativ asupra sănătății și siluetei lor. Și, totuși, preparatele fast-food vor avea viață lungă.
Este adevărat că nu putem controla ceea ce societatea are de oferit în ceea ce privește o alimentație sănătoasă, însă fiecare dintre noi are puterea de a verifica și îmbunătăți mâncarea pe care o consumă. Gătind propriile preparate, deținem controlul asupra nivelului de grăsimi, proteine sau carbohidrați pe care îl integrăm în alimentație. Teoria este mai ușoară decât practica, mai ales în era vitezei, când de-abia avem timp să terminăm la timp sarcinile de la serviciu, dar să și gătim. Dacă ținem cont de efectele benefice pe termen lung ale unei alimentații sănătoase, efortul de a găti merită.
Cartofii prăjiți sunt sau nu mâncare sănătoasă?
În general, cartofii prăjiți se află pe primul loc în topul preferințelor consumatorilor și mulți spun că delicioșii cartofi serviți la fast-food sunt mai buni decât cei pregătiți în casă. Am putea spune cu indulgență chiar că acești cartofi prăjiți ar putea fi considerați drept alimente sănătoase. Și nu e nimic mai sănătos decât cartoful. Ceea ce mulți pierd din vedere este faptul că la fast-food cartofii sunt prăjiți în grăsimi nesănătoase și în ulei ars de mai multe ori sau că respectivii cartofi sunt tratați cu diverse substanțe, pentru a rezista mai mult timp. Din fericire pentru iubitorii de cartofi prăjiți, există modalități de a evita aceste inconveniente și de a savura cartofii preferați încercând un sentiment de vină mai puțin accentuat.
Cartofii pot aduce beneficii sănătății
Soiurile clasice de cartofi sunt principalele ingrediente pentru prepararea cartofilor pai, însă puteți opta să prăjiți cartofi dulci, care au un conținut mai ridicat de vitamina A. În plus, cartofii dulci sunt bogați în fibre, vitamina C, fier și calciu. Pentru prepararea acestora, îndepărtați părțile „bătute” ale cartofilor, însă păstrați coaja, pentru că aici se găsește cea mai mare cantitate de antioxidanți.
Cam toate soiurile de cartofi au un conținut bogat de vitamina C, care însă este redus în mod semnificativ atunci când legumele sunt expuse la temperaturi mari și conțin vitamina B, fier și potasiu.
Atenție însă: cartofii a căror coajă are o nuanță verzuie pot conține glicoalcaloizi toxici. Aceste substanțe se găsesc în special în coajă, de aceea este indicat să eliminați toate părțile care au această culoare, întrucât acești alcaloizi nu sunt distruși complet în timpul procesului de gătire. Pentru a evita posibilele probleme, fierbeți întâi cartofii sau napii până când se înmoaie și devin translucizi. Apoi scurgeți-i foarte bine înainte de a-i prăji, pentru ca uleiul din tigaie să nu sară din cauza apei acumulate în bucățile de cartofi.
Uleiul de gătit, secretul preparatelor sănătoase
Cele mai bune uleiuri pentru gătit sunt cele cu conținut scăzut de grăsimi saturate, dar bogate în grăsimi monosaturate. Dacă intenționați să folosiți uleiul la prăjit, atunci cea mai bună alegere sunt uleiurile cu puncte ridicate de ardere, ca de exemplu uleiul de rapiță, uleiul de alune, uleiul de porumb și cel de floarea-soarelui, acesta din urmă fiind foarte bogat în vitamina E. Pentru a găti sănătos, puneți cartofii sau napii în ulei doar după ce acesta s-a încins foarte bine, căci altfel bucățile de cartofi se vor îmbiba cu grăsime. Este indicat să scurgeți foarte bine cartofii înainte de a-i servi, eventual pe un prosop de hârtie. E bine să țineți cont de faptul că, deși cartofii prăjiți nu sunt cel mai sănătos fel de mâncare, pregătindu-i acasă puteți controla calitatea uleiului folosit și puteți fi siguri că nu veți consuma și aditivii nesănătoși care sunt prezenți în preparatele fast-food.