Carnea de pui se va scumpi cu peste 20% de la 1 ianuarie 2010, fermierii urmând să majoreze prețurile pentru a compensa anularea subvențiilor începând cu anul viitor, a declarat agenției MEDIAFAX Ilie Van, președintele Uniunii Naționale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR)
„După ce se vor elimina subvențiile la carnea de pui, la 1 ianuarie 2010, producătorii vor majora imediat prețurile cu 20-30%. Potrivit normelor europene, subvenția de 1,6 lei pe cap de pui se elimină de la 1 ianuarie, iar Guvernul încă nu a stabilit cum vom lucra în continuare”, a spus Van.
El a adăugat că scumpirea de peste 20% a cărnii de pui ar urma să compenseze eliminarea subvenției.
Potrivit lui Van, piața cărnii de pui trece în ultima perioadă prin cea mai dificilă situație din ultimii ani.
„În doar o săptămână, prețurile la poarta fabricii au scăzut de la 6,2 lei pe kilogram de carcasă la 5,5 lei. Acest lucru s-a întâmplat din cauza evaziunii fiscale în masă. Între țările UE nu se plătește TVA, motiv pentru care importatorii cumpără carnea din afară, o vând aici mai ieftin decât producătorii locali. Sub presiunea acestor importuri, producătorii români au fost nevoiți să scadă brusc prețurile cu peste 10%”, a explicat Van, menționând că ieftinirea din ultimele zile nu se va regăsi în magazine, pentru că diferența va fi păstrată de retaileri.
El a mai spus că la 6,2 lei pe un kilogram de carcasă la poarta fabricii, producătorii de pui abia își acopereau cheltuielile.
„Dacă Guvernul nu va lua măsuri urgente cu aceste importuri, nu va avea ce mai încasa nici de la noi. În aceste condiții, o mare parte dintre producători vor da faliment anul viitor. Deja, mulți fermieri au anunțat că nu mai populează de anul viitor, adică nu vor mai avea pui la creștere”, a afirmat Van.
Din datele UNCPR, 25% din carnea de pui de pe piață, respectiv 100.000 de tone pe an, provine din importuri.
Crescătorii amenință
Carnea de pui se va scumpi de la 1 ianuarie cu peste 20%
