– Pacienții au putut servi această „delicatese” datorită bunăvoinței medicilor de aici, care au făcut chetă pentru a aduna banii necesari achiziționării cărnii de pui
– Cu suma de 10 milioane astfel adunată s-a cumpărat carne pentru două săptămâni, iar din sponsorizări s-au mai adunat bani de carne pentru alte două săptămâni
Pacienți vegetarieni. Bolnavii internați în ultimii cinci ani la Spitalul din Câmpulung Moldovenesc au fost transformați în adevărați cobai. Descoperirea a făcută-o directorul interimar al Spitalului Municipal din Câmpulung Moldovenesc, medicul Eugen Ciosnar. Acesta a constatat că în meniul bolnavilor cazați și tratați în instituție carnea nu a mai fost inclusă de cinci ani. De ce au fost transformați forțat în vegetarieni oameni suferinzi nu s-a putut stabili cu precizie. “Nu pot spune dacă a fost vorba doar despre lipsa banilor sau de un management original al fostei conduceri. E clar că banii sunt puțini, dar să nu dai deloc carne bolnavilor timp de cinci ani mi se pare și mie incredibil. Nu știu a cui a fost ideea, cine a crezut că regimul vegetarian face bine oricui, dar ca medic vă pot spune că diabeticii nu pot fi hrăniți numai cu așa ceva. Am încercat personal mâncarea noastră de până acum pentru diabetici, nu sunt mofturos, dar nu se poate consuma și în nici un caz nu e sănătos să îi ținem așa”, ne-a declarat directorul Ciosnar.
Pentru a remedia situația, conducerea instituției a găsit o soluție nu neapărat originală, dar în mod sigur disperată: chetă în rândul medicilor. „Am avut inițiativa de a strânge bani din donații și sponsorizări, dar carnea a fost cumpărată și din contribuția unor cadre medicale din spital. Chiar eu am donat în acest scop suma de un milion de lei”, a spus dr. Ciosnar, menționând că nu toți colegii săi au dorit să se alăture inițiativei conducerii spitalului. Astfel, membrii conducerii și unii șefi de secție au contribuit cu sume cuprinse între 500.000 și un milion de lei. Cele zece milioane care s-au adunat au fost suficiente pentru achiziționarea unei cantități de carne de pui necesară pentru două săptămâni. Din banii adunați prin sponsorizări, Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc va putea achiziționa carne de pui pentru alte două săptămâni.
Bolnavii sunt surprinși să vadă carne în farfuriile pe care le primesc la masă, cei cu posibilități financiare reduse bucurându-se de modul în care sunt tratați în spital. Directorul spitalului câmpulungean a menționat că s-a ales carnea de pui atât din motive terapeutice, aceasta fiind mai ușor de digerat, cât și din rațiuni financiare, pentru că este destul de ieftină. Prin schimbarea meniului, unui bolnav căruia îi revenea pentru hrana zilnică suma de 47.000 de lei, în mod oficial, și 30.000 de lei, în mod real, acum îi revine aproximativ 60.000 de lei pe zi. În luna următoare, pacienții internați în Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc vor avea carne de pui inclusă în meniu în doar trei zile pe săptămână, mai exact marți, joi și sâmbătă, cu excepția diabeticilor, a lăuzelor și a bolnavilor de hepatită, care vor primi carne în fiecare zi.
Meniul unei zile neobișnuite la Spitalul din Câmpulung Moldovenesc
Directorul Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc a declarat că ieri a fost prima zi în care pacienții și medicii de gardă au beneficiat de un meniu pe bază de carne de pui. Dacă dimineața s-a mâncat ca de obicei pâine cu margarină, ceai, brânză de vaci, biscuiți sau iaurt, în funcție de afecțiunea fiecărui pacient, la prânz meniul a cuprins o supă de pasăre cu fidea și un ostropel din carne de pui, cu sos și mămăligă. La cină, numai bolnavii de diabet au mai avut parte de un rasol de pasăre, ceilalți mulțumindu-se cu mămăligă și brânză de vaci.





