Bărbații care mănâncă doi cârnați pe zi prezintă un risc de două ori mai mare de a muri din cauza insuficienței cardiace, comparativ cu cei care mănâncă rareori mezeluri, arată un studiu recent. Hamburgerii, șunca și alte tipuri de alimente din carne procesată sporesc mult riscul acestei afecțiuni, dar, surprinzător, carnea roșie neprelucrată nu pare să aibă aceleași efecte nocive.
Cercetătorii bănuiesc că nu carnea, ci sarea și alte substanțe chimice care se adaugă în mezeluri duc la creșterea tensiunii arteriale, ceea ce poate duce la apariția insuficienței cardiace.
Studiul a avut în vedere 37.035 de bărbați, cu vârste de 45-79 de ani, urmăriți pe o perioadă de 12 ani.
Cei care mâncau peste 75 de grame de mezeluri pe zi aveau un risc cu 24% mai mare de a suferi de insuficiență cardiacă și un risc de două ori mai mare de a deceda din cauza acestei boli, comparativ cu cei care mâncau cantități mici de mezeluri.
75 de grame echivalează cu doi cârnați, patru felii de șuncă, patru fâșii de bacon sau un burger mic.
Studiul, realizat de cercetătorii suedezi de la Institutul Karolinska din Stockholm, nu a descoperit însă nici o asociere între consumul de carne roșie neprelucrată și riscul de insuficiență cardiacă.
Spre deosebire de carnea roșie simplă, mezelurile din carne roșie conțin sodiu, nitrați și alți aditivi alimentari, iar cărnurile afumate și fripte pe grătar conțin și hidrocarburi aromatice policiclice, toate aceste substanțe putând contribui la creșterea riscului de insuficiență cardiacă, spun autorii studiului.
Chiar și așa, cercetătorii recomandă totuși oamenilor să își micșoreze consumul de carne roșie la cel mult două porții pe săptămână. Studii anterioare au arătat că un consum ridicat de carne roșie mărește riscul apariției atacului de cord, a cancerului de intestin și a altor boli grave.
Sursa: Mail Online