Modernizare

Cantina și hotelul de la CSM Suceava au fost redeschise după 15 ani de inactivitate



Cantina și hotelul de la CSM Suceava au fost redeschise după 15 ani de inactivitate
Cantina și hotelul de la CSM Suceava au fost redeschise după 15 ani de inactivitate

Din această lună, sportivii clubului Sportiv Municipal Suceava beneficiază din nou de o cantină proprie și un hotel în cadrul clubului din care fac parte, după o pauză de nu mai puțin de 15 ani. După 11 ani de eforturi și sacrificii din partea conducerii clubului pentru a aduce fonduri de la Ministerul Tineretului și Sportului, cantina și hotelul clubului de la stadionul Areni au fost modernizate și redeschise de la 1 martie. În momentul de față, de cantină și hotel beneficiază 20 de sportivi de la club, în special cei ce nu sunt din oraș și erau nevoiți să stea pe la diverse internate din Suceava și să servească masa în diverse locuri. Cantina și hotelul de la stadion au fost deschise pentru prima dată în anul 1976 și au funcționat până-n anul 2001, atunci când s-au închis în urma unor divergențe apărute între administrator și directorul clubului CSM.
„În cei opt ani de zile cât a fost director principal, Valerică Gherasim s-a zbătut pentru a la redeschide și în fiecare an a adus investiții de la minister, iar de trei ani, de când sunt eu în această funcție, am reușit să finalizăm. Investiția în modernizarea hotelului și a cantinei a fost de aproximativ 2.000.000 de lei, bani cu care am reușit să le punem în funcțiune. Cantina și hotelul sunt utilate cu echipamente moderne și pot să zic că suntem la standarde europene, atât pentru servirea mesei, cât și pentru cazarea în hotel”, a explicat directorul CSM Suceava, Vasilică Băițan.
Conducerea CSM Suceava a căutat șase luni de zile doi bucătari pentru cantină
Deși modernizarea celor două obiective se încheiase, conducerea clubului a avut mari bătăi de cap cu statul de funcții pentru angajații de aici și mai apoi cu găsirea a doi bucătari, în condițiile unui salariu mic.
„Deocamdată sunt cu circuit închis, deoarece am transformat două posturi de muncitori în bucătari. Ne-am chinuit vreo șase luni de zile să găsim bucătari la nivelul de salarizare al ministerului, deoarece nivelul din oraș este mult mai mare. Cu cei doi sper să reușim să facem mâncare pentru toți cei ce sunt cazați în hotel. Capacitatea unui bucătar este de 50 de persoane la un singur meniu, de la două meniuri în sus fiind de 40 de persoane, dar deocamdată ne încadrăm cu acești doi bucătari. Sperăm să avem și alte grupuri de sportivi din țară care se vor caza și vor mânca la noi, iar atunci vom vedea dacă este necesar să mărim numărul personalului”, a mai adăugat Vasilică Băițan.
Cantina are o capacitate de 96 de persoane, în timp ce hotelul are 65 de locuri de cazare, în camere cu două sau trei paturi, unele dintre ele având și duș sau grup sanitar în interior.
Meniul este făcut în fiecare săptămână împreună cu antrenorii și sportivii
Meniul cantinei se schimbă în fiecare săptămână, el fiind făcut împreună cu sportivii, dar mai ales cu antrenorii, în funcție de necesarul pentru perioada de pregătire sau competiții.
„Cantina și hotelul sunt o mană cerească pentru clubul nostru, pentru că aveam sportivi cazați la mai multe cămine în oraș, ce mâncau la mai multe unități de alimentație publică, iar acum sunt toți aici și pot fi urmăriți mai ușor de antrenori, în regim de semicantonament. În fiecare săptămână facem un meniu pentru sportivi, la care contribuie cu idei atât ei, dar mai ales antrenorii, în funcție de programul de pregătire și competițiile la care participă”, a mai declarat Vasilică Băițan. Directorul CSM crede că-n urma îmbunătățirilor condițiilor de masă și cazare cu siguranță vor veni și performanțe mai bune.
Directorul adjunct al CSM, Valerică Gherasim, a început eforturile pentru modernizare acum 11 ani
La trei ani după închiderea cantinei și hotelului, directorul adjunct al CSM Suceava în acest moment, Valerică Gherasim, pe atunci director principal, a început eforturile pentru modernizarea și redeschiderea celor două obiective.
„La început a fost doar un singur imobil. În 1979 s-au mai adăugat birourile de la fostul ABS și cele de la Direcția Județeană de Educație fizică și sport, așa cum se numea atunci și CSM Suceava. Atunci beneficiau de masă și cazare doar sportivii legitimați la CSM Suceava, dar ulterior, pentru a face venituri suplimentare, s-a permis și persoanelor din afara clubului să mănânce, pe baza unui abonament de flotant. În 1988, când s-a redeschis cealaltă clădire a DJST, cantina s-a mărit cu încă două separeuri în locul birourilor și automat au putut să beneficieze de servicii mai multe persoane din afară”, explică Valerică Gherasim. Directorul adjunct mai spune că pe atunci condițiile erau bune, la fel și mâncarea, excepție făcând utilarea bucătăriei, care nu era ca acum, la nivel de cerințe europene. La hotel erau doar două grupuri sanitare, câte unul pe fiecare nivel, dar după renovare au fost transformate două camere în dușuri și grupuri sanitare pe palier, iar cele ce erau lângă cantină au rămas pentru cei ce mănâncă, unul de bărbați și unul de femei.
Clubul intenționează să obțină fonduri suplimentare din cazarea și masa sportivilor ce vor veni din județ sau din țară
Pentru a suplimenta bugetul clubului, conducerea CSM-ului va oferi cazare și masă contra cost la prețuri acceptabile sportivilor ce vor veni la Suceava pentru competiții sau alte acțiuni, iar în viitor și cei din afara clubului vor putea să mănânce la cantină, ca-n trecut, contra cost.
„Momentan sunt 20 de sportivi ce beneficiază de serviciile hotelului și cantinei, mai exact cei nu sunt din oraș și au fost nominalizați de antrenorii noștri. Noi oricum avem mai multe camere pe care le vom folosi pentru a aduce venituri clubului, pentru sportivi de la alte cluburi din țară sau județ, ce se vor caza aici și vor servi masa când au competiții în Suceava. Pe viitor vom putea să permitem accesul la cantină și flotanților, dar momentan nu ne putem permite, deoarece nu avem siguranța că vor veni în fiecare zi”, a adăugat Valerică Gherasim.
Directorul adjunct al CSM a precizat că pentru a deschide cele două obiective s-au făcut sacrificii foarte mari pentru a căpăta fonduri, el zbătându-se în acest sens nu mai puțin de opt ani de zile.
„Cantina și hotelul au fost închise o perioadă foarte mare de timp, iar pentru redeschiderea lor s-au făcut multe sacrificii, în special personale, și nu vreau să intru în amănunte, mai ales că am fost după fonduri în poziția ghiocel. Ăsta e adevărul și poate cineva crede că am fost așteptați cu brațele deschise sau ne-au tras de mânecă să facem, dar până la urmă e bine că am reușit”, a explicat Valerică Gherasim.



Cantina și hotelul de la CSM Suceava au fost redeschise după 15 ani de inactivitate
Cantina și hotelul de la CSM Suceava au fost redeschise după 15 ani de inactivitate
Cantina și hotelul de la CSM Suceava au fost redeschise după 15 ani de inactivitate
Cantina și hotelul de la CSM Suceava au fost redeschise după 15 ani de inactivitate
Cantina și hotelul de la CSM Suceava au fost redeschise după 15 ani de inactivitate
Cantina și hotelul de la CSM Suceava au fost redeschise după 15 ani de inactivitate
Directorul CSM Suceava, Vasilică Băițan.
Directorul CSM Suceava, Vasilică Băițan.
Cantina și hotelul de la CSM Suceava au fost redeschise după 15 ani de inactivitate
Cantina și hotelul de la CSM Suceava au fost redeschise după 15 ani de inactivitate


Recomandări