Cafeaua reduce riscul de declanșare a maladiei Alzheimer



Cafeaua combate cu succes depresia la femei și reduce riscul de declanșare a maladiei Alzheimer. Foto: CORBIS
Cafeaua combate cu succes depresia la femei și reduce riscul de declanșare a maladiei Alzheimer. Foto: CORBIS

Cafeaua reduce riscul de declanșare a maladiei Alzheimer, potrivit cercetătorilor americani de la University of South Florida, informează mirror.co.uk.
Autorii acestui studiu, realizat pe o durată de patru ani pe un eșantion de 124 de persoane în vârstă de peste 65 de ani, au descoperit că pacienții care prezentau primele semne ale bolii beau doze zilnice de cafea cu 51% mai mici în comparație cu persoanele neafectate de maladia Alzheimer.
Savanții americani consideră că această băutură cu rol stimulant declanșează o reacție chimică la nivelul creierului care previne distrugerile cauzate de această maladie incurabilă, cu efecte devastatoare.
„Acest studiu este primul din lume care afirmă că un consum de cafea este asociat cu o reducere a riscului de declanșare a maladiei Alzheimer”, au spus autorii acestui studiu, publicat în revista Journal of Alzheimer’s Disease.
Potrivit unor studii anterioare, cafeaua combate cu succes depresia la femei și reduce cu 25% riscul de producere a accidentelor vasculare cerebrale.
Maladia Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență întâlnită la persoanele în vârstă, se caracterizează printr-o acumulare de plăci beta-amiloide – un tip de proteine – în creier și prin depuneri fibroase, formate de proteina tau în neuroni.
Boala provoacă pierderea progresivă și ireversibilă a facultăților mintale. Maladia Alzheimer afectează aproape 36 de milioane de persoane pe plan mondial în anul 2010.