Drob de miel
Ingrediente necesare si cantitate:
organele de miel: ficatul, splina, rinichii, inima, plămânii
2-3 legături ceapă verde
1-2 legături de usturoi verde
2 legături pătrunjel verde
1 legătură de mărar
4 ouă
4 linguri ulei
prapur de miel
20 g unt
pesmet, sare, piper
opțional: 500 g ficat de pui sau pipote de pui
opțional: 2-3 ouă fierte tari
Modul de preparare a rețetei:
Se spală bine organele în apă rece. Se taie în bucăți de 3 cm lățime, se curăță de cheaguri de sânge și pielițe și se lasă 15 minute în apă cu oțet (3 părți apă la o parte oțet) cât să le acopere, pentru a scoate mirosurile neplăcute. Se pun apoi la fiert în apă rece. Dacă se dorește, pe lângă organele de miel se mai pot pune la drobul de miel și 500 g ficat și pipote de pui. Acestea se curăță în apă rece și se pun la fiert o dată cu organele de miel. Se fierb 30 de minute, apoi se răcesc și se dau prin mașina de tocat.
Între timp se pregătește verdeața. Rețeta de drob de miel se prepară în mod tradițional de Paști, și fiind pregătită primăvara se folosește cât mai multă verdeață proaspătă. Se curăță și se spală ceapa verde și usturoiul, se toacă și se călește în ulei. Peste ceapa și usturoiul călit se pune pasta de organe, pătrunjelul și mărarul tocat, ouăle crude, sare și piper după gust și se amestecă.
Compoziția de drob de miel trebuie să arate ca o pastă închegată, dacă este încă sfărâmicioasă se mai adaugă ou.
În mod tradițional drobul de miel se coace în prapur de miel. În acest caz prapurul se spală bine și se pune în tavă, lăsând marginile în afară. Se adaugă compoziția de drob de miel, se pot pune în aceasta și câteva ouă fierte tari, întregi, apoi se acoperă cu prapurul. Dacă nu folosim prapurul, se unge tava cu unt și se presară cu pesmet, apoi se adaugă compoziția de drob de miel ca mai sus.
Tava se dă la cuptor aproximativ o oră, până când drobul de miel prinde o crustă frumoasă, aurie.
Miel umplut
Ingrediente necesare:
1 piept întreg de miel
200 g ficat
1 ceapă
1 ou crud
1 ou fiert răscopt
100 g franzelă
sare, piper.
Modul de preparare:
Din carne se scot oasele după care, cu ajutorul unui cuțit cu vârful ascuțit, se face o pungă. În această pungă se pune un amestec obținut din ficatul tocat mărunt, ceapa călită în untură, oul crud, oul fiert tăiat în cuburi, franzela muiată în lapte și stoarsă bine, sare, piper, după gust. Locul deschizăturii se coase cu un ac mare, pe muchie. Carnea se pune în cratiță. Peste ea se toarnă ulei fierbinte, se acoperă cu un capac și se frige înăbușit la foc mic aproximativ 10 minute, adăugându-se câte puțină apă caldă. Se dă apoi cratița la cuptor, fără capac, să se frigă în continuare, stropind mereu friptura cu sosul ei. Înainte de a se servi se scot ațele cu atenție.
(www.reteteculinare.ro)