Trofeu

Bucătari suceveni premiați la un campionat internațional de gătit



Cristian Asandului și Iulian Botoșan, bucătarii premiați
Cristian Asandului și Iulian Botoșan, bucătarii premiați

Doi tineri bucătari suceveni, Cristian Asandului și Iulian Botoșan, au obținut Premiul special pentru complexitate la cel mai mare eveniment gastronomic organizat în România: Campionatul internațional de gătit în aer liber, desfășurat la Constanța, în perioada 27-29 iunie. Cei doi tineri sunt bucătari la restaurantul Taco Loco din Suceava, iar unul dintre ei, Cristian, este la a doua participare la această competiție. Cristian și Iulian au participat la două secțiuni ale campionatului, ceaun și grătar. Pentru prima secțiune au gătit borș de miel și tocăniță de vânat, iar pentru grătar crap în frunză de tei și cetină, mușchiuleț împletit de mistreț și cerb, frigărui de iepure și un somn de 5 kg, la proțap.
Președintele juriului care a decis că sucevenii merită să câștige a fost canadianul Robert Rainford, starul emisiunii Licence to Grill și profesor la Colegiul George Brown din Toronto.
Din echipa de evaluare au mai făcut parte Dumitru Burtea, președintele Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, Cornelia Ghișoi,Șerban Ionescu, Dan Chișu, realizatorul emisiunii „Mănânc, deci exist”, vedeta TV Șerban Huidu, alți maeștri culinari și specialiști emeriți în arta culinară. maestru în Arta Culinară la Aro Palace Brașov, actorul
Mâncărurile premiate, gătite după rețete originale
Încă năuciți de succesul avut, Cristian și Iulian ne-au declarat că mâncărurile gătite de ei au fost printre cele mai apreciate din competiție și că, după primul sfert de oră de la jurizare, standul lor era gol.
„Încă de când pregăteam mâncarea au venit la noi băieți de la presă, spectatori, organizatori care ne spuneau să le oprim și lor o porție. Ne-am întrecut cu maeștri bucătari, cu colegi cu o vastă experiență și nu puțini au fost cei care ne-au spus că noi ar fi trebuit să luăm premiul întâi. A fost extraordinar, un eveniment impecabil organizat. Toate preparatele au fost în primă audiție și ne gândim serios să le introducem și în meniul restaurantului”, a spus Iulian.
Proprietarul restaurantului Taco Loco, Lorand Ercse, se pregătește să pună în ramă prima diplomă obținută de oamenii săi și să o afișeze cu mândrie în local, mai ales că cei doi tineri au pregătit integral mâncarea în cadrul concursului și nu au plecat de acasă cu semipreparate.
„Rețetele sunt creația lor, doar vânatul a fost preparat după o rețetă de familie, de la tatăl lui Iulian, care este vânător. Îi încurajez să participe la astfel de acțiuni pentru că sunt o experiență utilă”, a arătat Lorand Ercse, cu precizarea că restaurantul a suportat cheltuielile legate de participare, cu ajutorul unor sponsori pentru materia primă, utilaje și materialele de curățenie.
Un bucătar este profesor, celălalt fotbalist
Cristian și Iulian au descoperit arta de a găti din întâmplare. Cristian a făcut cunoștință cu cratița în studenție, pe reșoul de la cămin. A urmat liceul de informatică, a fost olimpic la matematică și este absolvent al facultății de istorie-geografie. Are 27 de ani și până acum a gătit cam pe la toate restaurantele bune din Suceava. Spune că îi place spiritul de inițiativă și colaborarea din echipa de la Taco Loco și apreciază când clienții sunt mulțumiți.
„Urmăresc platourile care se întorc de la mese și îi întreb pe ospătari cum le-a plăcut mâncarea clienților. Bucătăria este o permanentă provocare, tot timpul poți să faci ceva nou”, crede el.
Iulian are 28 de ani și a fost fotbalist, înainte de a fi bucătar. A colindat prin toată țara și prin Europa și afirmă că nu de puține ori a fost nevoit să-și gătească singur. Așa a descoperit plăcerea de a pregăti mâncarea.
„Contează foarte mult prima impresie. Întâi vezi cum arată o mâncare, apoi o miroși și apoi urmează gustul. Gătesc după rețetă, dar gust întotdeauna ce pregătesc. Asta este o meserie care nu se învață, ci se fură”, afirmă el.
Bucătarii nu gătesc acasă
Atât Iulian, cât și Cristian spun că atunci când merg într-un alt restaurant primul lucru pe care îl fac este să studieze meniul, ca să vadă ce preparate noi sunt, dar comandă ceea ce știu pentru a face diferența de gust.
Nici unul dintre ei nu gătește acasă, dar la serviciu experimentează mereu noi combinații și încearcă să deschidă și gustul clienților pentru nou.
Se pregătesc pentru următoarea etapă a campionatului de gătit în aer liber, care va avea loc în toamnă, în județul Cluj, la Gilău și așteaptă cu încredere ziua în care un astfel de concurs se va desfășura și în Bucovina.
„Le-am propus organizatorilor, sperăm că asta se va întâmpla peste 2 ani”, a spus Cristian. Organizatorii competiției care s-a desfășurat la Constanța au fost Asociația Culturală Euro Est Alternativ și Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism. Pe lângă diplome, cupe și alte cadouri, câștigătorii au fost răsplătiți și cu premii în bani. Premiul cel mare a fost de 1000 de euro.



Recomandări

Suceveanca Petronela Luiza Achiței este în juriul Campionatului mondial de pizza DOC, ediția a XI-a, din Italia

Suceveanca Petronela Luiza Achiței este în juriul Campionatului mondial de pizza DOC, ediția a XI-a, din Italia
Suceveanca Petronela Luiza Achiței este în juriul Campionatului mondial de pizza DOC, ediția a XI-a, din Italia