„Boala cafelei” – o problemă care afectează tot mai mulți oameni



Ați auzit vreodată pe cineva spunând „sunt un zombie fără cafeaua de dimineață”? Mulți oameni glumesc pe tema stimulării zilnice pe care le-o oferă cafeaua.
Totuși, un nou studiu realizat de Laura Juliano, profesor de psihologie la Universitatea American, sugerează că mulți oameni sunt atât de dependenți de cofeină încât suferă simptome ale sevrajului și nu pot reduce consumul de cofeină chiar dacă sunt în situații în care pot fi afectați de cofeină, precum o sarcină, o tulburare a inimii sau o sângerare.
Aceste simptome combinate formează o afecțiune cunoscută sub numele de „boala consumatorilor de cafea” (Caffeine Use Disorder în limba engleză). Conform studiului realizate de Juliano, deși cofeina este cel mai folosit drog de pe Terra, fiind prezent în cafea, ceai, sucuri, analgezice, ciocolată și în băuturi și alimente „energizante”, specialiștii din domeniul medicinii nu au reacționat prompt pentru a caracteriza consumul problematic de cofeină și pentru a recunoaște că anumite cazuri necesită tratament.
„Efectele negative ale cofeinei nu sunt recunoscute, deoarece este un drog acceptabil din punct de vedere social și consumat pe scară largă, ce a fost integrat în obiceiurile și în rutinele noastre”, afirmă Juliano. „Deși mulți oameni pot consuma cofeina fără a fi afectați, în anumite cazuri poate produce efecte negative, dependență fizică, afectează funcționarea de zi cu zi și poate fi greu de renunțat la consumul său, toate acestea fiind semne ale unei utilizări problematice”, explică Juliano.
În primăvara anului trecut, American Psychiatric Association a recunoscut în mod oficial „tulburarea utilizării de cofeină” drept o problemă de sănătate ce necesită mai multă cercetare, incluzând-o în DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Health Disorders), manualul standard în care sunt clasificate tulburările mentale.
„Există această abordare greșită atât în rândul cadrelor medicale, cât și în rândul oamenilor de rând, ce îi face pe oameni să creadă că nu este greu de renunțat la cofeină. Totuși, studiile realizate la nivelul populației sugerează că mai bine de 50% dintre consumatorii obișnuiți de cofeină relatează că au întâmpinat dificultăți în a se lăsa sau a reduce consumul de cofeină”, a explicat Juliano.
Pe baza cercetărilor efectuate până acum, Juliano sfătuiește ca adulții sănătoși să limiteze consumul de cofeină la maximum 400 de miligrame pe zi, echivalentul a 2-3 cești de 200 de mililitri de cafea. Femeile însărcinate ar trebui să consume mai puțin de 200 de miligrame pe zi, iar oamenii care suferă adeseori de anxietate sau insomnie, cât și cei cu probleme de inimă, hipertensiune sau incontinență urinară, ar trebui să limiteze consumul de cafea.
Sursa: Eurekalert – descopera.ro



Recomandări

Leonardo Badea (BNR): Politici regionale și globale în domeniul schimbărilor climatice. Provocări și oportunități pentru România

Leonardo Badea (BNR): Politici regionale și globale în domeniul schimbărilor climatice. Provocări și oportunități pentru România
Leonardo Badea (BNR): Politici regionale și globale în domeniul schimbărilor climatice. Provocări și oportunități pentru România