Berea, ingredient pentru gătit



La fel ca vinul, berea este una dintre băuturile alcoolice care pot fi folosite cu succes la gătit, dând o aromă deosebită preparatelor.
Înainte de a încerca să folosiți berea la gătit, este bine să cunoașteți caracteristicile generale ale acestei băuturi. Așa veți ști cum să asociați fiecare tip de bere cu diverse feluri de mâncare, folosind aromele băuturii în contrast sau în completarea alimentelor.
Aroma berii este dată în general de cantitățile de malț, hamei și drojdie folosite, însă există și „ocazii” speciale, când se folosesc și alte ingrediente pentru a potența sau a modifica gustul și aroma. Malțul conferă berii un gust dulceag, fiind sursa de zahăr necesară obținerii alcoolului. Nu este de mirare, deci, că diversele soiuri de malț folosite împrumută berii arome diferite. De exemplu, malțul blond este folosit pentru prepararea diverselor tipuri de bere blondă (bere tipic englezească sau bere pilsner), malțul mediu este folosit pentru producerea berii brune sau a celei roșii, în timp ce malțul brun este ingredientul de bază pentru diversele sortimente de bere neagră. În plus, berea neagră mai conține și malț caramelizat, care îi conferă o aromă de cafea sau de ciocolată amăruie.
Hameiul și drojdia
Cât despre hamei, trebuie să știți că există și mai multe sortimente. În general, producătorii de bere nu menționează felul de hamei pe care îl integrează în băutura lor. Există diferențe semnificative între diferitele specii de hamei. De exemplu, hameiul floral Saaz are o aromă condimentată. În general, sortimentele de hamei din Cehia au această proprietate. În schimb, hameiul cultivat pe coasta pacifică americană este amărui sau foarte amar. Puterea, adică amăreala, este cea mai importantă caracteristică a hameiului.
Drojdia nu este o aromă care se remarcă în mod deosebit în majoritatea berilor. Este ingredientul care transformă zahărul din malț în dioxid de carbon. Există anumite sortimente de bere în care resturile de drojdie sunt folosite pentru a potența aroma, însă aceste băuturi au un gust și un miros pregnant de drojdie, asemănător cu cel prezent la prepararea pâinii. În timpul procesului de fabricație, se iau măsuri de precauție pentru a împiedica drojdia din exterior să ajungă în bere în timpul procesului de fermentație, pentru că drojdia sălbatică poate da un gust amar berii, dacă aceasta este lăsată să fermenteze într-un recipient deschis.
Chiftele marinate în bere
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știți despre gătitul cu bere este acela că aroma mâncărurilor se modifică pe măsură ce berea fierbe împreună cu ingredientele. Berea neagră poate fi folosită cu succes pentru prepararea unor fripturi savuroase, dar și la pregătirea unor sosuri foarte gustoase. Conținutul bogat de malț presupune un aport important de zahăr, motiv pentru care berea poate fi folosită și la prepararea anumitor deserturi cu ciocolată. În plus, berea neagră mai poate fi adăugată sosurilor de ciocolată și de cireșe.
Berile cu aromă pregnantă de hamei și cele amărui pot fi folosite pentru prepararea fripturii de porc cu fructe, precum piersici sau caise. Amăreala hameiului este echilibrată de aroma dulce a fructelor. Berea blondă este și ea o opțiune pentru amestecurile cu fructe. În plus, și berea neagră, dar și cea brună pot potența aroma legumelor în orice fel de mâncare. Berea cu conținut bogat de hamei și de malț, precum berea neagră englezească, poate fi folosită la îmbogățirea gustului unei game largi de mâncăruri, întrucât dulceața malțului completează eficient aromele, în timp ce hameiul nu este suficient de puternic pentru a pune în umbră vreo aromă a mâncărurilor.
Chiftelele folosite la hamburgeri pot fi marinate în bere, iar cârnații și carnea pentru grătar pot fi îmbibate în bere înainte de a fi prăjite. În plus, berea poate fi folosită la prepararea pâinii sau a supelor.
Atâta timp cât cunoașteți în mare proprietățile fiecărui tip de bere pe care îl folosiți, puteți experimenta nenumărate rețete. Nu vă fie teamă să fiți creativi și distrați-vă gătind cu bere. În fond, o mâncare ce conține bere nu poate fi rea!