Dacă până nu demult se credea că vinul roșul este bun doar pentru prepararea vânatului și pentru a încălzi atmosfera în timpul unei întâlniri romantice, specialiștii au arătat că licoarea are și multiple beneficii pentru sănătate, informează dailymail.co.uk.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Complutense din Madrid, vinul roșu poate scădea nivelul colesterolului din sânge. Astfel, participanții la cercetare care nu aveau probleme cu nivelul colesterolului și care au consumat suplimente alimentare care aveau la bază vinul roșu au constatat că nivelul colesterolului LDL – supranumit „colesterolul rău” – a scăzut cu aproximativ 9%. În cazul subiecților care aveau valori ridicate ale colesterolului și care au consumat aceleași suplimente nutritive, nivelul colesterolului „rău” a scăzut chiar și cu 12%.
Rezultatele sunt încurajatoare, spun specialiștii, în condițiile în care colesterolul „rău” se depune pe pereții arteriali, care se îngroașă și determină creșterea presiunii arteriale, ducând la infarct.
Aproape la fel de eficient ca aspirina
Vinul roșu se află printre cei mai importanți agenți de diminuare a nivelului colesterolului, datorită antioxidanților care se află în componența sa. Consumul moderat de vin roșu păstrează astfel vasele de sânge flexibile, reducând riscul unor afecțiuni coronariene, spune profesorul John Folts, specialist în medicină cardiovasculară la Universitatea Wisconsin.
„Este aproape la fel de eficient ca aspirina”, spune Holts, care avertizează că un consum exagerat de vin roșu poate dăuna inimii și nu numai.
Și diabeticii se pot bucura de beneficiile vinului roșu. Cercetătorii au demonstrat că boabele de struguri roșii sunt bogate în resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanți descoperiți până în prezent, care are capacitatea de a reduce nivelul de zahăr din sânge. Rezultatele acestui studiu recent, publicate în revista Nutrition, au fost obținute în urma unei perioade de trei luni în care mai mulți voluntari au primit recomandarea de a lua, în fiecare zi, câte o doză de 250 mg de resveratrol. La final s-a observat că cei care au luat suplimentele aveau un nivel mai scăzut al zahărului în sânge decât cei care au ignorat recomandarea specialiștilor. Mai mult, în cazul celor care au continuat să ia resveratrol, s-a constatat o scădere semnificativă a colesterolului și a presiunii arteriale sistolice.
Dar vinul roșu aduce beneficii și la nivelul creierului, susține Philippe Marambaud, cercetător științific în cadrul Centrului Litwin-Zucker pentru cercetare a maladiei Alzheimer și a problemelor de memorie din New York. Responsabil este tot resveratrolul, care, susține specialistul, împiedică formarea unei proteine numite beta-amiloid, care determină apariția maladiei Alzheimer. Pentru a preveni apariția bolii, Marambaud susține că este suficient să rezolvi timp de o oră cuvinte încrucișate și, la final, să te răcorești cu un pahar de vin roșu.
Antioxidanții din vinul roșu protejează organismul împotriva infecțiilor
Despre vinul roșu se mai spune că luptă împotriva răcelii. Afirmația este susținută de un studiu publicat în 2010, în American Journal of Epidemiology și la care au participat 4.000 de studenți din cinci universități spaniole. S-a demonstrat că, în cazul celor care consumau aproximativ 14 pahare de vin roșu pe săptămână, șansele de a contracta o răceală în decursul unui an erau și cu 40% mai reduse.
De asemenea, antioxidanții din vinul roșu protejează organismul împotriva infecțiilor și protejează celulele împotriva efectelor radicalilor liberi care determină, printre altele, apariția cancerului la sân.
Resveratrolul din vinul roșu este benefic și pentru siluetă, se arată într-un studiu recent publicat în Journal of Biological Chemistry. Autorii cercetării sugerează că piceatanolul, un alt compus al vinului roșu, derivat din resveratrol, blochează dezvoltarea celulelor grase imature și împiedică îngrășarea.