Beneficiile suplimentare ale fructelor și legumelor organice sunt un mit



Cercetătorii australieni susțin că fructele și legumele cultivate fără utilizarea pesticidelor sau a erbicidelor nu ar trebui să fie promovate drept alimente mai sănătoase decât cele obișnuite.
Rezultatele unui studiu realizat de specialiști din cadrul Universității din Sydney arată că nu există nici o dovadă solidă că așa-numitele fructe și legume organice ar conține mai multe substanțe nutritive decât cele cultivate prin metode tradiționale. Autorul studiului, profesorul Samir Sammam de la Facultatea de Bioștiințe Moleculare aparținând de universitatea australiană, este de părere că toți consumatorii ar trebui să opteze pentru fructele și legumele cultivate în scopuri comerciale, pentru că acestea sunt mai ieftine, deci sunt mai rentabile.
În timpul studiului în urma căruia s-a ajuns la această concluzie au fost analizate în detaliu lucrările publicate la nivel internațional pe tema cultivării organice a plantelor, s-au efectuat teste de laborator pentru mai multe categorii de fructe și legume și au fost realizate sondaje în rândul specialiștilor în nutriție cu privire la consumul de fructe și legume organice.
„În urma experimentelor efectuate am concluzionat faptul că structura nutritivă diferă foarte puțin între fructele și legumele cultivate prin metode organice și cele care sunt cultivate în mod tradițional”, a precizat autorul studiului. „Este adevărat că mulți nutriționiști își sfătuiesc pacienții să consume fructe și legume organice, motivând că acestea ar avea mai multe substanțe nutritive și, prin urmare, ar fi benefice pentru sănătate. Aceste sfaturi au fost date fără a exista dovezi științifice în sprijinul lor, iar acum putem confirma că fructele și legumele cultivate în mod tradițional sunt cel puțin la fel de bune”, a mai spus Samir Sammam.