La Casa Avram din Sucevița a avut loc săptămâna trecută Balul Gospodarilor – „Balul Bucovinei”, un eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local Sucevița, în parteneriat cu Asociația Culturală Vatra Satului, la care au participat câteva sute de invitați. Gospodari „unul și unul”, din localitățile Sucevița, Straja, Suceava, Cajvana, Udești, Grănicești, Vicovul de Sus, Bălcăuți, Marginea, Văculești și Cordăreni, județul Botoșani au ales ca pe 7 ianuarie să îmbrace straiele populare, să-și reamintească sau să învețe jocurile populare tradiționale și să petreacă românește, împreună cu îndrăgiți interpreți ai cântecului popular.
Au îmbrăcat straie populare
Realizator și prezentator al evenimentului a fost Călin Brăteanu. Lidia Loredana Seserman, membră a Asociației Culturale Vatra Satului, ne-a spus că „oaspeții au putut să vadă și să simtă o lume a satului care le-a adus încântare și dorința de a reveni în Bucovina. Astfel, au răspuns invitației Ileana Pitur Vieru, realizator de emisiuni la Societatea Română de Radiodifuziune (printre care Radio România Antena Satelor), Tiberiu Grozea, Directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Nicolae Gălățean, șeful Centrului Județean pentru Cultură Bistrița și, nu în ultimul rând, părintele ConstantinHrehorciuc dinGrănicești”. Petrecerea a fost, după cum au spus participanții, de înaltă ținută. Cei prezenți s-au îmbrăcat în costume tradiționale și au petrecut așa cum au știut ei, cu demnitate. Balul a fost transformat într-un adevărat spectacol, prin prezența pe scenă a interpretului Călin Brăteanu și a Trupei Rekord, a artiștilor Ghiorghiță Rotaru, Manuela Pohoață, Miruna Damian, Andreea Emilia Mirauti, Larisa Nunvailer, Vasilica Maruneac, Taraful “Doru Cotos” din Straja. Frumoasele costume tradiționale și dansurile moldovenești s-au împletit armonios cu ale oaspeților, într-o atmosferă sărbătorească, având pe mese bucate alese din gastronomia bucovineană.
Momente folclorice – cântec, joc, datină străbună
Profesoara Lidia Loredana Seserman a mai precizat că aproape două treimi din participanți au fost tineri, membri ai mai multor ansambluri folclorice: Ansamblul artistic studențesc “Arcanul” al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, Ansamblul artistic „Flori de munte” din Sucevița, Ansamblul “Kozaciok” din Bălcăuți, Ansamblul “Stejărelul” din Cajvana, a căror exuberanță a făcut ca bucuria serii să se transmită și celor mai în vârstă, și invitaților. „Oamenii și peisajul în care se desfășoară toate momentele folclorice – cântec, joc, datină străbună, grai strămoșesc, tradițiile și cultura din Bucovina reprezintă spațiul în care Călin Brăteanu, organizatorul balurilor gospodarilor, se regăsește cu adevărat”, a completat Lidia Seserman. Cu prilejul cinstirii Sfântului Ioan Botezătorul, toată lumea a sărbătorit și a cântat “La mulți ani!”, gazda evenimentului fiind primarul comunei Sucevița, Dorin Ioan Pânzar.