Președintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băișanu, s-a declarat mulțumit de faptul că partenerii de la PSD din coaliția de guvernământ au reacționat rapid și pozitiv la proiectul său de lege pentru salvarea celor 61 de primării din județ din proiectul „Suceava – utilități și mediu la standarde europene”.
După ce în cursul zilei de marți premierul Viorica Dăncilă și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, au anunțat că statul va prelua o sumă de 17 milioane de lei din creditul pe care cele 61 de primării l-au contractat pentru acest proiect, Alexandru Băișanu a declarat, ieri, că aceasta era reacția pe care o aștepta din partea PSD. „E clar că am reușit să trezesc spiritele pe scena politică suceveană. De ce spun asta? Pentru că acum două săptămâni am depus la Camera Deputaților un proiect de lege prin care am cerut ca cele 61 de localități care sunt grevate de orice posibilitate de a se dezvolta și de a atrage fonduri europene să fie exonerate de plata datoriilor către o bancă ce a împrumutat Consiliul Județean și cele 61 de localități pentru un proiect, «Utilități și mediu», care la momentul în care a fost făcut era clar o utopie”, a spus deputatul ALDE.
Alexandru Băișanu a remarcat faptul că este interesant că lucrurile s-au rezolvat după ce la finalul săptămânii trecute el și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, au avut o întâlnire cu câteva zeci de primari PSD, PNL și ALDE exact pe tema problemelor din proiectul „Utilități și mediu”. „Imediat, ceilalți președinți de organizații au simțit că aceasta este o temă de campanie, neînțelegând că aceasta este o mare problemă a județului Suceava. În acest sens i-am văzut pe colegii mei de la PSD, care după ce au văzut că am venit cu președintele Senatului și al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și am promis primarilor că vom încerca să găsim soluții, i-au adus la Suceava pe premierul României, doamna Dăncilă, și pe ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, care au promis că vor rezolva ceea ce am inițiat eu și ceea ce primari din județul Suceava, în număr de 61, au nevoie ca de aer. Deci am depus acel proiect de lege, am venit cu o personalitate politică la nivel înalt în cadrul coaliției PSD – ALDE și imediat am trezit și interesul celorlalte partide”, a spus Alexandru Băișanu.
Băișanu: Reacția PSD era o reacție pe care o așteptam, pe care am provocat-o și care a venit în sprijinul proiectului de lege pe care l-am depus
Deputatul ALDE a subliniat că exact lucrul acesta și l-a dorit, adică „să incinte” lucrurile pe acest subiect în perioada campaniei electorale, moment în care nici un partid nu își poate permite să nu ia în considerare dorința a 61 de primari și a cetățenilor din aceste localități. „Acest proiect a început undeva prin 2003 și iată că suntem în 2019 și nici Gheorghe Flutur, nici Cătălin Nechifor, nici PNL, nici PSD, nimeni nu a luat în serios această gravă problemă a comunităților din județul Suceava. Reacția PSD era o reacție pe care o așteptam, pe care am provocat-o și care a venit în sprijinul proiectului de lege pe care l-am depus, pentru salvarea acestor comunități. Curios este faptul că și Gheorghe Flutur s-a băgat în seamă. M-a uimit reacția lui Gheorghe Flutur, care a scris și el o scrisoare ministrului de Finanțe cu privire la această chestiune, el care nu a făcut până acum nimic, și care stă cu mortul ăsta «Utilități și mediu» de atâția ani în cadrul Consiliului Județean”, a declarat Alexandru Băișanu.
El le-a mulțumit tuturor factorilor de decizie care au reacționat rapid la inițiativa sa și la proiectul de lege pe care l-a depus. „Le mulțumesc colegilor din PSD, respectiv doamnei prim-ministru și domnului ministru al Finanțelor, care au garantat în fața primarilor PSD, la Suceava, că vor rezolva pozitiv această poveste. În acest sens există două soluții. Ori se votează cu celeritate legea pe care am propus-o, prin care toate comunitățile care au datorii la stat să nu le mai plătească și să ia statul datoriile pentru că el a garantat acest împrumut prin intermediul Ministerului de Finanțe, sau o Hotărâre de Guvern care să aibă în final același scop”, a declarat Băișanu. El a spus că odată rezolvată această problemă, cele 61 de localități vor putea beneficia de relația România – Uniunea Europeană și de posibilitatea de a aduce bunăstare în comunități.