Aveți grijă unde păstrați suplimentele alimentare!



Suplimentele alimentare și vitaminele își pierd eficiența în doar o săptămână dacă sunt păstrate în condiții improprii, ca de exemplu într-un dulap din bucătărie sau baie. Experții spun că din cauza mediului umed care se creează, medicamentele își pierd efectul terapeutic, chiar și dacă sunt ținute în flacoane sau tuburi cu capac.
Cercetătorii din domeniul alimentar au descoperit că substanțele cristaline – inclusiv vitamina C, anumite forme ale vitaminei B și alte tipuri de suplimente alimentare – sunt extrem de sensibile la un proces chimic ireversibil, numit delicvescență. Acest termen denumește proprietatea unor substanțe solide de a se lichefia lent, absorbind umiditatea atmosferică. Cu alte cuvinte, substanțele nutritive esențiale din suplimentele alimentare se dizolvă pur și simplu în aer, din cauza gradului mare de umiditate existent în bucătării și băi.
Specialiștii în știința alimentației vă sfătuiesc să depozitați suplimentele alimentare și nutritive care vă sunt prescrise în locuri foarte uscate, unde nu există riscul să pătrundă umiditatea. „Probabil că vi se întâmplă să vedeți că sarea sau zahărul păstrate în diverse recipiente în bucătărie se cristalizează, formând niște ’cocoloașe’. Acesta este semn de delicvescență și același lucru se întâmplă și în cazul medicamentelor”, explică specialiștii.
Procesul poate provoca anumite instabilități chimice în produsele farmaceutice, și pentru că ingredientele conținute se dizolvă, calitatea medicamentelor și aportul de substanțe nutritive scade. Oamenii de știință avertizează că nici măcar recipientele cu capac nu pot împiedica această deteriorare. Deschiderea și închiderea flaconului în mod repetat vor schimba „mediul” din interiorul acestuia, pentru că umiditatea și umezeala vor pătrunde treptat în recipient. Specialiștii au ținut să precizeze că primul semn al deteriorării suplimentelor nutritive este apariția unei cantități cât de mici de lichid în flacon sau apariția unor pete maronii pe tablete.