Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, că programul Festivalului Ștefanian a fost conturat în totalitate. Flutur a declarat că festivalul va debuta sâmbătă, 24 iunie, cu un Te Deum, o slujbă de pomenire a domnitorilor Moldovei care va avea loc în capela Cetății de Scaun a Sucevei începând cu ora 17. Dorința, a spus Flutur, este aceea ca în capela cetății să se țină slujbe religioase în fiecare duminică. El a subliniat că pentru acest lucru a cerut binecuvântarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și a ÎPS Pimen.
Duminică, 25 iunie, începând cu ora 17, la Cetatea de Scaun a Sucevei vor fi primite soliile ctitoriilor lui Ștefan cel Mare, moment care va fi transmis în direct de Realitatea TV, urmat de lansarea vinului domnesc. În jurul orei 18.40 este programată piesa de teatru „Apus de soare”, care va fi jucată între zidurile cetății de actorii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani. În programul Festivalului Ștefanian mai sunt incluse proiecția filmelor „Frații Jderi” și „Ștefan cel Mare”, care va avea loc în zilele de 26 și 27 iunie, la Muzeul de Istorie din Suceava, de la ora 18, și vernisajul cu tema „Măsuri și proporții la Pătrăuți – aspecte geometrice ale științei și artei construcției în Moldova sfântului Ștefan cel Mare”, organizat de biserica din Pătrăuți, sub îndrumarea părintelui Herea, la Muzeul de Istorie Suceava, pe 27 iunie, de la ora 14.30.
Manifestări în Republica Moldova și Ucraina
Gheorghe Flutur a precizat că în cadrul Festivalului Ștefanian vor avea loc acțiuni și în alte județe din țară, dar și în Republica Moldova și Ucraina. „Vor fi manifestări la Mănăstirea Căpriana, pe 2 iulie, la Soroca, unde vor fi și reprezentanți de-ai noștri. Apoi la Orhei, pe 1 iulie. În județul Alba, la Cetatea de Baltă, vor fi un Te Deum la bustul lui Ștefan cel Mare și o acțiune în memoria marelui voievod. Și cei de la Ciceu vor face o acțiune interesantă. La Vaslui s-a anunțat o expoziție la Curtea Domnească. Apoi avem acțiuni pe 24-26 iunie, la Podu Înalt și la Movila lui Burcel. Neamțul va avea acțiuni la Târgu Neamț, la Muzeul de Istorie și Etnografie, Botoșaniul va face un simpozion despre Ștefan cel Mare și Sfânt și un Te Deum la Mănăstirea Popăuți. De asemenea, un Te Deum va fi și la Bacău, la biserica lui Ștefan cel Mare din ansamblul Curții Domnești”, a spus Flutur.
Consiliul Județean Suceava va edita și o broșură cu acțiunile din cadrul Festivalului Ștefanian. Festivalul Ștefanian se va încheia pe 2 iulie, la Putna.
Acțiuni
Autoritățile județene au conturat programul Festivalului Ștefanian
