Autorități sanitare de control, acuzate de OJPC că nu-și fac treaba



Șeful Inspectoratului Regional pentru Protecția Consumatorului, instituție din care face parte și OJPC Suceava, Valerian Salavăstru, a declarat că „specialiștii din cadrul Autorității de Sănătate Publică și din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța alimentelor nu-și fac treaba așa cum ar trebui în ceea ce privește controlul unităților de alimentație publică”.
Valerian Salavăstru a precizat că în urma unui control efectuat de inspectorii OJPC în Rădăuți, din 30 de unități de alimentație publică verificate, 26 au fost depistate cu abateri și au fost sancționate cu amenzi de peste 59.000 de lei.
Valerian Salavăstru a mai precizat că „Protecția consumatorului are competențe limitate în ceea ce privește verificarea alimentelor, pe când celelalte instituții ale statului, ASP și DSV, au competențe sporite, însă am văzut că la Rădăuți atribuțiile lor nu sunt îndeplinite”.
Potrivit lui Salavăstru, cele două instituții de control sanitar menționate ar trebui să efectueze controale mai amănunțite în unitățile de alimentație publică.
„Problema aceasta va fi prezentată și prefectului Alexandru Băișanu, pentru că nu mi se pare normală situația de la Rădăuți”.
Comerț ca în secolul 19 12 echipe de inspectori pentru protecția consumatorului au efectuat acum două zile un amplu control în 30 de unități de alimentație publică din Rădăuți, iar Valerian Salavăstru a declarat că „s-au găsit câteva cazuri incredibile, societăți în care se face comerț ca în secolul 19”.
Într-o singură zi de control, inspectorii OJPC au descoperit firme de catering în care alimentele erau depozitate necorespunzător, iar mâncarea era preparată în condiții improprii, cantine în care alimentele nu prezentau elemente de identificare și erau depozitate în condiții necorespunzătoare, fast-food-uri și mini restaurante cu alimente ieșite din termenul de valabilitate.
„Un operator economic care prepara mâncare în regim de catering își desfășura activitatea într-un subsol, în condiții total necorespunzătoare”, a mai spus Salavăstru.
Operatorul în cauză își desfășura activitatea într-o încăpere construită între două garaje, fără ca denumirea unității să fie afișată la intrare. Aici, inspectorii au descoperit produse lactate și carne cu termenul de valabilitate expirat, produse cu proveniență necunoscută, bulion și varză cu mucegai, făină depozitată direct pe paviment.
Acesta este doar unul dintre zecile de exemple date de Valerian Salavăstru, pentru că într-o singură zi, numai la Rădăuți, au fost descoperite, retrase de la comercializare și distruse cantități impresionante de alimente, și au fost identificate unități de alimentație care funcționează în condiții improprii, deși au autorizație de funcționare.
Reprezentanții ASP și DSV apreciază acuzele ca neîntemeiate Acuzele aduse de Valerian Salavăstru specialiștilor de la Inspecția Sanitară de Stat și de la Direcția Sanitar Veterinară au stârnit nemulțumiri printre reprezentanții acestor instituții.
Șeful Inspecției Sanitare de Stat din cadrul ASP Suceava, doctorul Ludovic Abiței, a declarat că „acuzele aduse sunt părerea doar părerea domnului Salavăstru, pentru că protecția consumatorului nu are specialiști care să poată să aprecieze riscul alimentelor la sănătatea publică”.
În ceea ce privește autorizațiile pe care aceste unități le dețin din partea ASP, doctorul Abiței a precizat că acestea se dau pe baza declarațiilor pe proprie răspundere a agenților economici.
Și șeful Serviciului de Inspecție și Control din cadrul DSV, doctorul Vasile Semeniuc, a declarat că „inspectorii OJPC pot face verificări asupra alimentelor doar pe baza etichetelor produselor și depozitarea lor, dar nu pot să stabilească dacă un aliment este bun sau nu”.
Vasile Semeniuc a spus că „protecția consumatorului, dacă a sesizat nereguli, ar fi trebuit să ne anunțe, pentru că noi avem personal pregătit, care se poate pronunța asupra calității produselor alimentare”.