Șase persoane din județ au ajuns în acest an la spital din cauza unor intoxicații alimentare cu Salmonella. Patru dintre îmbolnăviri au fost înregistrate în această lună, iar două în aprilie, a informat ieri conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, care se așteaptă la o creștere a numărului de infecții cu Salmonella odată cu încălzirea vremii.
Potrivit responsabililor instituției, în luna mai a fost internată cu salmoneloză o fetiță de 1 an și un bărbat de 33 de ani, din zona Suceava, precum și o femeie de 69 de ani și o fată de 11 ani, din zona Câmpulung Moldovenesc. În aprilie, infecția cu Salmonella a băgat în spital o femeie de 45 de ani și un bărbat de 75 de ani, din zona Rădăuți. În toate cele șase cazuri a fost vorba de forme ușoare de boală, însă anchetele epidemiologice declanșate de DSP nu au putut stabili sursa îmbolnăvirilor.
„Nu au fost focare de boală, ci doar cazuri izolate”, au precizat responsabilii instituției, care atrag atenția că infecțiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau apă infectată.
33 de îmbolnăviri cu Salmonella în 2012, în creștere față de 2011
„Orice tip de mâncare poate fi contaminat cu această bacterie. Alimentele care transmit cel mai adesea Salmonella sunt carnea, în special de pui, cremele, sosurile, fructele de mare, ouăle și lactatele. Majoritatea produselor contaminate arată și miros normal”, au adăugat responsabilii Direcției de Sănătate Publică Suceava.
Toxiinfecția alimentară cu Salmonella se manifestă prin febră, grețuri, vărsături, diaree, dureri musculare și în epigastru, frisoane. Perioada de incubație variază între șase ore și două zile, în funcție de rezistența organismului. Persoanele cele mai expuse la contaminarea cu această bacterie sunt cele cu sistemul imunitar slăbit, copiii și vârstnicii. De obicei, simptomele de salmoneloză dispar de la sine, însă există și cazuri în care pot apărea complicații. În cazurile în care diareea tinde să fie severă, pacientul necesită spitalizare. Una dintre complicațiile infecției cu Salmonella este dezvoltarea sindromului Reiter, care poate duce în timp la apariția artritei cronice.
Infecția cu Salmonella se transmite pe cale fecal-orală prin mâini nespălate, igienă deficitară a locului de gătit, fructe și legume nespălate, alimente și apă contaminate.
În 2012, în județ s-au înregistrat 33 de cazuri de salmoneloză, față de 25 în 2011.