Puțini sunt sucevenii care să nu fi auzit ori să nu fi cumpărat vreodată produse de la COZA-RUX SRL Suceava. Dragoș Cozariuc și Ionel Ruxandari au pus bazele societății încă din anul 1991. Au început cu o banală covrigărie, cărând într-o Dacie lăzile cu covrigi calzi. Astăzi, au o brutărie, o moară, o patiserie și o secție de lapte, scoțând pe piață o multitudine de sortimente de produse lactate, de panificație și de cofetărie.
Au investit mult, au apelat și la fondurile SAPARD, iar acum au ajuns la un nivel de care sunt foarte mulțumiți. Cei doi asociați sunt cumnați, cunoscându-se datorită celor două surori care le sunt soții. Acestea lucrează și ele în firmă, la partea de contabilitate, având un rol deloc de neglijat în dezvoltarea afacerii de familie.
Au ipotecat tot ce aveau în casă pentru o covrigărie
Când aduc vorba de perioada de început a afacerii lor, cei doi asociați spun că destinul i-a adus împreună. Au avut norocul ca soțiile lor să fie surori, astfel că s-au putut cunoaște și apropia în scurt timp.
Imediat după Revoluție au observat că pe piață sunt puțini covrigi, asta deși cererea era mare. Mai întâi o rudă a dorit să deschidă o covrigărie, iar ei i-au întocmit un mic proiect. Cum inițiatorul a renunțat la idee, cei doi cumnați s-au gândit să înceapă ei o astfel de afacere.
„În 1991 am făcut un credit în bancă, am ipotecat totul, inclusiv televizorul din casă. Îmi aduc aminte că am împrumutat echivalentul valorii unei Dacii la acea vreme”, povestește Ionel Ruxandari.
Pe locația în care este și acum sediul COZA-RUX SRL, la intrarea în Piața Burdujeni, pe partea stângă, au deschis o simingerie, un chioșc în care produceau și din care vindeau covrigi. Au pornit la drum singuri, apoi cu doi-trei angajați. Deși erau patroni, au trebuit să muncească cot la cot cu angajații.
„În primii ani, eu si asociatul căram covrigi într-o Dacie prin toată Suceava. Cred că dacă am aduna toți covrigii pe care i-am transportat am umple un teren de fotbal”, râde Dragoș Cozariuc.
Au început cu o producție zilnică de 300 de covrigi, iar în câțiva ani au ajuns la 9000 de covrigi vânduți într-o zi. Covrigii erau foarte buni, susțin cei doi, însă erau puțin estetici, la acea vreme punându-se puțin accent pe aspectul comercial al unui produs.
De la covrigi la pâine, apoi la moară
Cum afacerile au început să le meargă bine, cei doi asociați s-au extins, deschizându-și și o brutărie și trecând la fabricarea de pâine.
„Nu pot să uit de momentul în care am achiziționat un cuptor performant cu 11 milioane de lei. Era prin ’93-’94. Ne-am folosit foarte mult timp de el, pâinea obținută era de foarte bună calitate”, rememorează Ionel Ruxandari.
Deși au început să se dezvolte și să le meargă foarte bine, cei doi nu s-au oprit din investiții. Câțiva ani mai târziu, în perioada 1996-1997, și-au deschis și o moară de ultimă generație (situată în spatele Pieței Burdujeni), dotată cu un laborator de recepție grâu, care testează calitatea acestuia, respingându-l pe cel de proastă calitate.
Sprijinul SAPARD
La începutul lui 2000, Dragoș Cozariuc și Ionel Ruxandari au hotărât că a venit momentul să se extindă și mai mult. Au strâns bani și au modernizat o fostă unitate de producere a laptelui și, în 2002, au deschis secția de lapte a COZA-RUX SRL Suceava. Colectând lapte de la crescătorii de vaci din comunele limitrofe Sucevei au început să scoată pe piață cașcaval, brânză burduf, lapte bătut și iaurt. Au început să producă din ce în ce mai mult, așa că au simțit nevoia unei modernizări. Au apelat, cum au făcut mulți dintre oamenii cu inițiativă din Suceava, la fondurile SAPARD.
„Am obținut finanțare pentru modernizarea secției de lapte. Valoarea proiectului a fost de 460.000 de euro, aproape jumătate reprezentând finanțarea de la UE, iar restul aportul nostru, obținut prin credite făcute atât prin programul Fermierul, cât și prin bănci”, spune Dragoș Cozariuc. Cu banii obținuți și-au putut achiziționa tancuri frigorifice și alte aparate moderne, precum și mașini pentru transportarea produselor obținute.
„Marele nostru regret este că nu am accesat un program mai mare, pentru modernizarea completă a secției de lapte”, spune Dragoș Cozariuc.
Profitul reinvestit, cheia succesului
În cei 17 ani de când viața lor se confundă cu COZA-RUX SRL, cei doi cumnați au aplicat un singur principiu.
„De când avem această afacere am tot reinvestit banii obținuți ca profit, ne-am mai și împrumutat și tot ne-am dezvoltat. Cu banii obținuți din afacerea cu siminteria am deschis brutăria. Cu profitul de la brutărie și siminterie ne-am deschis moara, iar cu ce am adunat de la toate trei am deschis secția de lapte. Dezvoltare și iar dezvoltare, acesta a fost principiul nostru”, mărturisește Dragoș Cozariuc.
Recent, cumnații au pornit o afacere și cu o patiserie. Vând torturi și prăjituri la comandă și sunt foarte mulțumiți de profitul pe care îl obțin. În următorii doi-trei ani vor munci pentru a-și achita creditele pe care le-au făcut, însă nu se plâng de acest lucru.
De la doi la 140 de angajați
Pornind de la doi-trei salariați, au ajuns să numere azi 140 de persoane care lucrează la firma lor.
„Dacă le punem și pe femeile aflate în concediul de maternitate, avem 150 de angajați”, râde Dragoș Cozariuc
Fără a mai fi la prima tinerețe, Dragoș Cozariuc are 52 de ani, în timp ce Ionel Ruxandari este mai tânăr cu doi ani, cei doi cumnați au planuri multe pentru viitor. Sunt absolut convinși că afacerea lor va fi an de an tot mai prosperă și au de gând să le lase copiilor o firmă solidă, pe care aceștia să o poată duce mai departe la un nivel cât mai ridicat.
Unul dintre cumnați își face și abator
Unul dintre cei doi asociați de la COZA-RUX SRL, Ionel Ruxandari, a reușit să obțină fonduri SAPARD și pentru o altă afacere, pe numele unei alte firme. Până la finele anului își va deschide un abator, ce presupune o investiție ce depășește 3 milioane de euro. Zilnic, la abator vor putea fi sacrificate zeci de vite, până la 100 de porci și vor putea fi procesate până la 5 tone de carne. Va fi vorba de un abator realizat după toate normele UE, de unde vor putea fi distribuie produse în toată Europa.
Poveste de succes
Asociați, după ce și-au luat neveste surori, fac afaceri prospere de 17 ani
