Așchii cu vin



Așchii cu vin
Așchii cu vin

Cu aluaturile dulci pătrundem în zona gusturilor cizelate. Mâncăm plăcinte, foitaje., cornulețe și alte „cofeturi” nu doar pentru că organismul are nevoie de zahăr. E clar că ele ne plac. Așa de mult, încât am inventat instituții de răsfăț: cofetăria și plăcintăria (cu rol esențial în doplomația culinară).
N-am să vă trimit însă la cofetărie, ci am să vă îndemn să vă notați rețeta unui preparat din chiar „capitala” Țării Moților, Câmpeni, locul unde, în 1782, precedând răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, a avut loc un incident cunoscut sub numele de „spargerea buților de la Câmpeni”. Era semnul unei revolte… Să nu ne revoltăm însă împotriva poftelor noastre de dulce, ci să trecem la rețeta de… Așchii cu vin.
Ai trebuință de: 200 g făină, 4 gălbenușuri, o lingură de zahăr pudră, o linguriță de oțet, 50 ml vin, sare, 200 g untură.
Cum se procedează: Citește rețeta pe ANTENA SATELOR



Recomandări

Berea cu muguri de brad, salam cu pudră de hribi sau deserturi vegane pentru nevoi nutriționale speciale, premiate la FIA Food Fest 2025 de la USV