Murături clasice, acești ardei sunt minunați alături de tocane sau fripturi. Arată bine, se pregătesc ușor și au un gust inconfundabil.
Pentru un borcan de 10 litri avem nevoie de:
4 kgardei (20-24 bucăți), 3 kg varză, 2 morcovi mari, 4 cepe mari, 2 linguri semințe de chimen (secărică), 6-7 linguri sare neiodată, 2 rădăcini mari de hrean tăiate felii pe lung, frunze de țelină, cimbru, mărar uscat, eventual stejar, jumătate de pikant fix dulce, o cană oțet. NU se pune usturoi!
Preparare:
Tocăm varza fin, o presărăm cu 2 linguri sare și o frecăm îndelung cu mâinile, până se înmoaie și lasă zeamă. O lăsăm așa minim 2 ore. Radem morcovul pe răzătoarea cu găuri rotunde mari. Tocăm ceapa peștișori, cât mai fin. Amestecam varza, morcovul, ceapa și chimenul.
Spălăm ardeii și scoatem cotoarele prin tăieturi cât mai aproape de codițe, ca să rămână marginile întregi. Punem pe fundul borcanului puțină țelină, cimbru, niște hrean, eventual stejar. Umplem jumătate din ardei cu varză, având grijă să luăm cât mai multă zeamă cu umplutura și să îndesăm bine varza în ardei. Îi înțepăm cu o scobitoare de câteva ori și îi punem culcați în borcanul cu frunze. Punem alt rând de frunze și hrean, restul de ardei umpluți și deasupra frunze și teasc din bețe de mărar, ca să nu se ridice ardeii. Scurgem restul de zeamă rămas de la varză într-o oală de 4 litri și completăm cu apă ca să avem cam 3,5 litri de lichid. Punem 4 linguri rase de sare grunjoasă neiodată, amestecăm bine ca să se dizolve sarea, apoi turnăm ușor peste ardei. Saramura rămasă o păstrăm la rece pentru că va fi necesară ulterior. Punem borcanul într-un lighean, punem un capac sau o farfurioară deasupra și așteptăm 10-14 zile. În acest timp zeama va da pe dinafară în lighean, apoi va scădea așa de mult încât rămân ardeii de deasupra descoperiți. Atunci completăm cu saramura păstrată sau pur și simplu facem alta dintr-un litru de apă cu o lingură de sare mare și turnăm rece deasupra ardeilor. Mai lăsăm câteva zile, până vedem că moarea e bine acrită și are gustul cunoscut de varză murată cu ardei. E important să avem răbdare! Apoi scurgem cu atenție moarea într-un lighenaș și aruncăm din ea o cană. Amestecăm praful pikant fix cu oțetul, încălzim să se dizolve și punem lichidul în restul de moare. Turnăm tot lichidul la loc în borcan, să fie plin, acoperim cu capac și dăm borcanul la cămară. Ar trebui să se păstreze exact gustul pe care îl au ardeii în acel moment (atenție deci, dacă nu sunt bine murați când punem pikant fix, nici nu se mai murează complet apoi). Sunt buni de consum după încă două săptămâni de stat la cămară!