Antioxidanții sunt periculoși pentru sănătate? Un studiu recent contrazice tot ce se știa până acum



Antioxidanții sunt periculoși pentru sănătate? Un studiu recent contrazice tot ce se știa până acum
Antioxidanții sunt periculoși pentru sănătate? Un studiu recent contrazice tot ce se știa până acum

Din dorința de a fi cât mai sănătoși, mulți oameni cumpără și consumă foarte des vitamine și antioxidanți, substanțe considerate foarte bune pentru a încetini îmbătrânirea organismului. Un studiu recent contrazice această veche teorie.
De mulți ani, medicii susțin că radicalii liberi din aerul poluat atacă membranele celulelor și pot duce la mutații cancerigene, la îmbătrânirea celulelor și chiar la scăderea funcțiilor congnitive.
De asemenea, radicalii liberi sunt molecule pe care corpul uman le produce în mod natural, prin procesarea oxigenului, iar antioxidanții reduc acest proces dăunător de oxidare.
Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea McGill din Canada, demonstrează că radicalii liberi nu provoacă îmbătrânirea, iar pilulele cu antioxidanți sunt cele care accelerează acest proces.
În mod surprinzător, acestui studiu susține opusul a tot ce se știa până acum: radicalii liberi ajută celulele să trăiască mai mult.
Acest fenomen are loc prin modificarea mecanismului numit apoptoză, care presupune autodistrugerea celulelor afectate. Cele distruse vor muri, iar cele sănătoase, sub influența radicalilor liberi, vor fi stimulate și vor trăi mai mult.
Studiul, coordonat de profesorul de biologie Siegfried Hekimi, a fost făcut pe viermi, care au trăit mai mult când au fost expuși la radicalii liberi.
Cercetări anterioare sugeraseră mai de mult această teorie. Anul trecut, Institutul de Cercetări Cardiovasculare Multimedica din Italia a declarat că organismul uman are nevoie de stresul provocat de radicalii liberi pentru a putea lupta cu bolile infecțioase. Experții au avertizat că un nivel crescut de antioxidanți este dăunător.
Organismul uman este adaptat să lupte singur într-un mediu nociv, având mecanisme de apărare eficiente, care sunt afectate de antioxidanți.
Alte studii de laborator au sugerat o legătură între antioxidantul N-acetyl cysteine și răspândirea mai rapidă a cancerului de sân. De asemenea, beta carotenul și vitamina A sunt asociate cu riscul de cancer pulmonar și alte boli de plămâni.
Cercetătorii precizează însă că antioxidanții luați natural din alimente sunt benefici, pentru că sunt în cantități mai mici.
Sursa: Daily Mail
Roxana RUSCIOR



Recomandări

Promovarea sănătății la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni: Proiectul „Viață sustenabilă: Cum afectează alegerile noastre sănătatea”