Dacă deschidem televizorul, răsfoim o revistă sau pornim radioul vom fi expuși, fără îndoială, unei reclame care preamărește virtuțile unui suc de fructe exotice descoperit de curând și care conține cea mai mare cantitate de antioxidanți de pe fața pământului. Ne întrebăm: la ce bun atâta promovare? Care este beneficiul unui antioxidant?
Antioxidanții sunt orice substanță chimică ce inhibă oxidarea, incluzând beta-carotenul, vitamina C și vitamina E. De fapt, antioxidanții protejează celulele prin neutralizarea leziunilor provocate de speciile reactive de oxigen (ROS) sau radicalii liberi. Radicalii liberi sunt un produs secundar al procesului normal de producere a energiei mitocondriale. În condiții normale de sănătate, antioxidanții reușesc să mențină un echilibru între rata producției de radicali liberi și rata la care aceștia sunt eliminați.
Totuși, radicalii liberi le provoacă leziuni oxidative țesuturilor, proteinelor, lipidelor și chiar ADN-ului nuclear. De fapt, se crede că la baza procesului de îmbătrânire se află lezarea tisulară provocată de radicalii liberi. Denham Hatman a pus bazele industriei antioxidanților în 1956 când a demonstrat că antioxidanții „sting” radicalii liberi. Apoi, în 1972, Harman și-a dat scama că mitocondriile – care, în mod ironic, sunt chiar sursa radicalilor liberi – prezintă și cel mai ridicat risc de a fi lezate de către radicalii liberi. Deoarece creierul produce o cantitate considerabilă de radicali liberi, acesta este principala lor țintă, însă lui îi lipsește nivelul ridicat de protecție antioxidantă, generat de celulele din restul corpului.
Din cauza efectelor puternic distrugătoare ale radicalilor liberi, în special asupra creierului, cercetătorii caută antioxidanți mai buni, care să-i ofere creierului un mijloc de protecție împotriva epuizării mitocondriale și care să îmbunătățească și funcția cerebrală. Încep să apară studii care arată clar rolul central al radicalilor liberi în îmbătrânirea cerebrală. Aceste studii arată, în esență, că îmbătrânirea devine vizibilă în momentul în care o persoană începe să prezinte prea multe „momente de senilitate”; clinicienii folosesc un termen mai științific: afectare cognitivă ușoară (MCI). Acest fenomen generează un interes considerabil, deoarece MCI prevestește, în general, o patologie cu mult mai morbidă: boala Alzheimer.
Relația dintre afectarea cognitivă ușoară și radicalii liberi a fost bine descrisă într-un raport din 2007 al neurologului William Markesbery, de la Universitatea Kentucky, care a demonstrat că funcția cognitivă începe să se deterioreze cu mult timp înaintea stadiului Alzheimer și că gradul de afectare mentală este direct proporțional cu gradul leziunilor oxidative suferite de lipide, proteine și chiar de către ADN-ul nuclear. Markesbery identifică în mod clar lezarea oxidativă drept „ținta terapeutică în vederea încetinirii progresiei și poate chiar a instalării bolii”.
Această teorie care propune să țintim terapeutic radicalii liberi în încercarea de a preveni boala Alzheimer a fost publicată de către American Medical Association. În loc să promoveze cine știe ce terapie medicamentoasă nouă, pentru o boală care e deja în curs de desfășurare, ni se recomandă un model de medicină preventivă, aplicat în îngrijirea creierului.
Markesbery notează în continuare: „Pentru a neutraliza componenta oxidativă a patogenezei bolii Alzheimer vor fi necesari agenți antioxidanți mai buni, folosiți în diferite combinații, pentru a regla mecanismele de apărare împotriva oxidării. Este foarte probabil ca, pentru a optimiza acești agenți neuroprotectivi, ei să trebuiască să fie folosiți în faza presimptomatică a bolii.”. Această ultimă frază se referă la etapa de afectare cognitivă ușoară sau chiar la perioada de dinaintea apariției simptomelor. Cu alte cuvinte, niciodată nu suntem prea tineri pentru a începe să ne îngrijim mintea în vederea unei „bătrâneți” mai lungi și mai sănătoase deoarece riscul îmbolnăvirii de Alzheimer este foarte ridicat – de 50% după vârsta de 85 de ani!
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com