Avertizarea către consumatori de a evita, în cazul E.coli, consumul de castraveți, roșii și salată a fost înlocuită cu recomandarea de a evita consumul, în stare crudă, de germeni ai unor plante, care se folosesc pentru prepararea anumitor salate, informează, marți, ANSVSA.
Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor (ANSVSA) precizează că cele mai recente informații privind epidemia produsă de E.coli în Germania arată că, până în 15 iunie, erau înregistrate 3.351 de cazuri de îmbolnăviri, dintre care 37 au avut ca final decesul persoanelor infectate, iar avertizarea către consumatori de a evita consumul de castraveți, roșii si salată a fost înlocuită cu recomandarea de a evita consumul, în stare crudă, de germeni ai unor plante, care se folosesc pentru prepararea anumitor salate.
Potrivit sursei citate, noile recomandări au venit din partea Biroului Federal pentru Protecția Consumatorilor și Siguranța Alimentelor, Institutul Robert Koch și Institutul Federal pentru Evaluarea Riscului din Germania, în urma rezultatelor unei anchete epidemiologide realizate de către autoritatea competentă din Saxonia.
„Datele colectate au arătat o pondere mai mare a cazurilor de îmbolnăvire în situațiile în care s-au consumat germeni de plante în stare crudă, ca atare, sau în combinație cu alte legume, în salate. Raportările arată și o descreștere a apariției de noi cazuri, situație îmbucurătoare, a cărei cauzalitate poate avea două explicații: reducerea sau absența consumului de castraveți, roșii, salată și germeni de plante sau reducerea sursei de infecție”, se arată în comunicat.
Institutul Federal pentru Evalurea Riscului din Germania va colabora în continuare cu autoritățile competente pentru siguranța alimentelor, de la nivel regional sau federal.
Un grup de lucru format din experți ai autorităților menționate și reprezentanți ai landurilor Bavaria, Hamburg, Hesse, Saxonia de jos și Mecklenburg-Western Pomerania coroborează datele obținute în urma anchetei epidemiologice cu informațiile referitoare la trasabilitatea alimentelor investigate, scopul acestui demers fiind de a identifica noi date și eventualele conexiuni între focarele de boală apărute în diferite regiuni pentru a actualiza și a eficientiza strategia care să conducă la eradicarea acestei epidemii.
Grupul de lucru este sprijinit de specialiști ai Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) și ai Comisiei Europene.