Serotipurile de Salmonella depistate de laboratorul DSVSA Prahova în pasta de mici cu carne de pasăre nu sunt patogene și nu prezintă risc pentru sănătatea publică, a declarat, marți, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Vladimir Mănăstireanu.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a finalizat alerta declanșată în 30 mai privind suspiciunea contaminării produsului „mici cu carne de pasăre Delicia” cu Salmonella spp, analizele realizate de Institutul de Igienă și Sănătate Publică arătând că serotipurile depistate nu sunt patogene și nu prezintă risc pentru sănătatea publică.
„Cantitatea de produs reținută oficial de către inspectorii sanitar-veterinari până la sosirea buletinului de confirmare emis de Laboratorul Național de Referință va fi returnată la producător. unde va fi supusă unui tratament termic, sub supraveghere sanitar-veterinară, care să garanteze distrugerea Salmonellei”, a declarat președintele ANSVSA.
Vladimir Mănăstireanu a spus că pasta de mici poate fi folosită la produse preparate termic la temperaturi de peste 60 de grade.
Președintele ANSVSA a precizat că obiectul alertei l-a constituit o cantitate de 840 de kilograme de mici din carne de pui, într-o primă etapă fiind reținute 205 kilograme aflate pe stoc în Prahova.
Materia primă nu provenea din România, ci din Germania
„În timpul desfășurării alertei s-a constatat că 635 de kilograme din produsul respectiv au fost distribuite în 24 de județe. Din această cantitate, inspectorii au identificat și reținut 526 de kilograme, din depozitele și unitățile de comercializare din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Bihor, București, Călărași, Cluj, Constanța, Harghita, Dolj, Hunedoara, Maramureș, Galați, Neamț, Suceava, Iași, Prahova, Sălaj, Satu Mare și Timiș”, a precizat șeful ANSVSA.
El a mai spus că verificările efectuate la unitatea de procesare din județul Neamț au arătat că materia primă nu provenea din România, ci din Germania. Operatorul economic a informat furnizorul, iar restul de materie primă existentă în stoc a fost dirijat spre procesare termică, conform procedurii aplicabile în cazul depistării tulpinilor nepatogene de Salmonella spp în alimente.
În 10 iunie, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasă, anunța că, în urma unui control făcut la Ploiești, în depozitul central al unui supermarket, a fost recoltată o probă dintr-o caserolă de mici în greutate de un kilogram, care a fost analizată din punct de vedere microbiologic, depistându-se salmonella.
Ulterior acestui control, două sute de caserole cu mici au fost retrase de către DSVSA Prahova din depozitul Kaufland din Ploiești, de unde mai fuseseră distribuite 640 de caserole cu mici în magazine din 24 de județe.
Reprezentanții lanțului de hipermarket-uri Kaufland au precizat atunci, pentru MEDIAFAX, că este vorba de un singur produs, cu carne de pasăre, care se vinde foarte puțin în comparație cu alte produse de carne de mici.
„În urmă verificărilor interne din punct de vedere al siguranței calității efectuate în mod periodic de Kaufland la Centrul Logistic din Ploiești, s-a constatat, la un singur articol de la un singur furnizor, o suspiciune de infestare cu salmonella. Este vorba de un produs congelat, mici congelați Delicia cu carne de pasăre – 1 kilogram, cu termen de valabilitate 23.10.2013”, au precizat reprezentanții companiei, într-un răspuns la solicitarea MEDIAFAX.
Aceștia au mai arătat că este vorba despre un articol cu rulaj nesemnificativ în comparație cu celelalte produse de carne de mici, ce are totodată o cotă medie de 0,12 la sută pe zi, din vânzarea totală de produse congelate per magazin.
Reprezentanții Kaufland au mai atras atenția că nu a fost găsită salmonella în carne de mici proaspătă și că articolele congelate care conțin carne de pasăre sunt predispuse la infestare cu salmonella.
Mici infestați retrași de la comercializare și la Suceava
Micii infestați au fost depistați în cadrul unui control conform Programului de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, efectuat pe 30 mai, când au fost prelevate de la un depozit de produse congelate 5 probe din carne preparată pentru mici, produsă de o unitate de procesare a cărnii din județul Neamț.
În urma analizelor efectuate în laboratorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova, în 7 iunie, s-a depistat prezența Salmonella spp. în probele analizate, iar imediat a fost declanșată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAFF).
Din primele date ale anchetei a rezultat că depozitul de produse congelate a recepționat, în data de 29 aprilie 2013, cantitatea de 840 de kilograme de carne preparată de mici. Din această cantitate, până la data de 7 iunie a fost livrată, în 23 de județe, o cantitate de 635 de kilograme.
Celelalte 205 kilograme de produs, care se aflau în stoc, au fost reținute în depozitele din județul Prahova.
De asemenea, DSVSA Prahova a notificat direcțiile sanitare din județele în care a fost distribuit produsul respectiv, care au declanșat, la rândul lor, procedura de reținere oficială.