Inspectorii Autoritatății Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) își vor intensifica activitățile de control în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru a verifica dacă crescătorii respectă norme precum tăierea porcilor în spații autorizate.
Controalele ANSVSA vor urmări modul în care sunt respectate normele sanitare veterinare referitoare la circulația animalelor, sacrificarea porcilor, procesarea, depozitarea, transportul și comercializarea produselor de origine animală, a anunțat, marți, autoritatea veterinară.
Astfel, agricultorii nu au voie să sacrifice animalele sau să comercializeze produse de origine animală în alte locuri sau spații decât cele aprobate de ANSVSA sau care nu sunt supravegheate de către autoritatea sanitară veterinară teritorială.
Animalele pentru consum propriu pot fi sacrificate fără asomare până la sfârșitul acestui an(orice procedeu care, atunci când este aplicat unui animal, cauzează pierderea imediată a cunoștinței până în momentul morții animalului – n.r.), dar această cerință va deveni obligatorie la 1 ianuarie 2007.
Pentru efectuarea unui examen trichineloscopic, agricultorii trebuie să plătească direcțiilor sanitare județene între 7 și 10 lei.
Toți proprietarii de animale au obligația de a preda medicului veterinar crotaliile de la animalele tăiate.
Inspectorii ANSVSA au aplicat, în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie, amenzi în valoare totală de 37.000 lei, în județele Dâmbovița, Dolj, Olt, Ialomița, Călărași, Mehedinți, Gorj, Ilfov și municipiul București, potrivit datelor autorității.





